11 mačijih pravila
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Za 26 godina svog zivota, zbrinula sam i pazila sad vec armiju macaka, sto me je dovelo do otkrica da ja te iste macke bukvalno razumijem sta mjaucu :) Moje iskustvo me je takodje navelo na zakljucak da macke oblikuju svoje gazde i da ih na neki cudan nacin (pre)vaspitavaju.Evo nekoliko lekcija koje sam naucila kroz odgajanje 10 generacija  :)

 

*Moze se voljeti i bez ponizavanja jedne strane – Jedna od glavnih karakteristika macaka jeste da nece nikome dozvoliti da je ponizava, kao sto nece ni ohrabrivati vase ponizavanje zarad njihove paznje. Macka “smatra” da mozemo jedni druge voljeti onako i onoliko koliko nam emocije i razlicitosti dozvoljavaju, ali da zbog te ljubavi nijedna strana ne mora da bude poslusna, blentava i zahvalna. Njihova ljubav se ne krece u ovim okvirima.

 

*Sebe stavlja na prvo mjesto – “Ne mogu te drugi voljeti, ako ne volis prvo samog sebe”. Ima li neko ko ovu recenicu uvjerljivije svjedoci od njih? Macka uvijek, cak i kada ima mlade, prvo udovolji svojim potrebama, zatim se posveti drugima. Zasto? Jer je jedino tako sposobna da bude dobra i onima oko sebe. Ovu vaznu lekciju mnogi ljudi se trude da savladaju.

 

*Vodi racuna o tome kako izgleda – Macka ce u svim okolnostima bilo da je muzijak ili zenka, da li je zdrava ili bolesna, gladna ili sita, udomljena ili ulicna – ona ce voditi racuna o higijeni i svaki slobodan trenutak koristice za umivanje i gladjenje svoje dlake.

 

*Spavanje prije svega – Zdravlje kroz san dolazi. Trecinu zivota macka provede spavajuci, mada nikada nece utonuti u duboki san.

 

*Dostojanstvena je – Mjaukace do iznemoglosti dok je ne nahranite, a vrlo cesto ce cak i pregladnila sacekati da se sklonite ne bi li na miru pojela svoj obrok.

 

*Doceka se na sve cetiri noge – Kada biste je bacili sa bilo koje visine i iz bilo kog položaja, mačka bi se se uvijek docekala na cetiri noge.

 

*Debela i srecna – Macke koje su ljubitelji dobrog zalogaja i spavanja, vrlo brzo postaju okrugle, ali njihova okretnost i razgibanost ostaje ista kao da tog viska nema. Najdeblja macka moze da se popenje na vrh drveta i da se provuce kroz najuze otvore na ogradi.

 

*“Ja hocu kako ja hocu!” – Nije lako dresirati macku, jedina mogucnost da postuje vasa pravila jeste da joj bude sve potaman. Tako da je ne mozete klasicno dresirati, nego mozete samo stvoriti kompromis.

 

*Lepo mi je sa tobom, ali mogu i bez tebe – Macke vise od svega vole paznju ljudi, igru, mazenje i drustvo. Ipak, one mogu i bez onih koje toliko vole. Ova nezavisnost i odsustvo posesivnosti nepoznanica je i mnogim ljudima, koji uprkos godinama nisu uspjeli da ovu lekciju usvoje.

 

*Neguje trece culo – Zbog svoje promucurnosti, instinkta i treceg cula postala je junak bajki, nepravedno su je stavljali na stranu mracnih sila, pa su uglavnom u bajkama mace pratioci nekih zlih, okultnih baba. Ovaj ljubimac je vise od toga, osim sto jede, spava i mazi se, vjest je terapeut, ali i dijagnosticar. Otklanja negativnu energiju, cisti prostor od zlih sila, signalizira vlasniku da nesto sa njim i sa njegovim zdravljem nije u redu.

 

*Vaspitava – “Ponasacete se prema meni onako kako vam dozvolim”. Vazna lekcija koju ce vam svaka macka dati jeste da postoje odredjena pravila u komunikaciji, postoji granica do koje se moze ici, jer sve preko te granice rusi vas odnos. Koliko god da vam je posvecena, zahvalna, duzna, koliko god da vas voli, nece vam dati da joj rusite njenu licnost, da je kinjite, mucite, silite na nesto sto ne zeli.Ovo je mozda najvaznija stvar koju od macke mozete nauciti, jer da je nije savladala sigurno ne bi bila kralj zivotinja.

 

Vi koji ne volite macke,vjerovatno cete pomisliti da sam malo skrenula s umaa,opisujuci macke kao razumna ljudska bica,ali ce me zato ljubitelji macaka -savrseno- razumjeti..

Mazite i volite svoje ljubimce..

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano