3 NAJČEŠĆA SIMPTOMA PREHLADE MOGU DA ZNAČE DA STE "ZAKAČILI" NOVI SOJ KORONE: Posebno obratite pažnju na APETIT
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UObratite pažnju na simptome koji će vas najlakše zavarati da imate obično prehladu, a mogu da ukazuju na infekciju koronom.

Jedna od poslednjih mutacija korona virusa, po imenu pirola, veoma lako bi mogla da se dijagnostikuje kao prehlada, upozoravaju stručnjaci. Ono što zabrinjava zdravstvene organizacije širom sveta jeste što simptomi ovog novg soja nisu najjasnije definisani, odnosno i te kako mogu da se pomešaju sa znacima obične prehlade, a bojazan od zaraze i dalje postoji.   

Preliminarni izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o BA.2.86 kaže da trenutno nema dokaza da pirola izaziva težu bolest, smrt ili hospitalizaciju. Iako ne postoji tačna lista simptoma povezanih sa pirolom zbog malog broja poznatih slučajeva, stručnjaci pretpostavljaju da je varijanta slična omikronu.

Ipak, postoje neki znaci koji mogu da budu znak za alarm. Dr Johanes Ujsom je u intervjuu za "Express" otkrio da postoje tri glavna simptoma koji ukazuju na infekciju pirolom. Pre svega, treba obratiti pažnju na produženi kašalj.

"Ako kašljete duže od sat vremena, praktično bez pauze, ili ako ovaj neprijatan simptom traje duže od jednog dana, najbolje bi bilo da se testirate", kaže doktor.  

Simptom koji se u ranijim sojevima korona virusa izdvojio kao najspecifičnij - gubitak mirisa, ponovo se javio. Dr Ujsom je istakao  da je ovaj simptom dijagnostikovan na početku pandemije, ali su ga naknadne mutacije sve ređe izazivale dok se pirola nije pojavila.

Treći simptom koji signalizuje infekciju novim sojem je gubitak apetita. Lekar ističe da pacijenti oboleli od pirole kategorički odbijaju da jedu, čak i kad im se nudi omiljena hrana.

Pirola, nova varijanta kovida prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji 18. avgusta kod osobe koja nije u skorije vreme putovala, što ukazuje na stepen prenošenja u zajednici unutar zemlje.

 

(MONDO)

 

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: