60. MILIONA PČELA JE UMRLO:Sumnja da su otrovane!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vidite i sami kako su totalno dezorijentirane i samo padaju. Čovjek bi pomislio da su poludjele, ali uzrok je jedan insekticid kojim su zaprašena neka polja, ispričao nam je Antun Tot

U trokutu od nekoliko kilometara između naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec i Dekanovec, na području Međimurja došlo je do neviđenog trovanja pčela.

 

Prema prvim neslužbenim procjenama radi se o najmanje 1000 košnica u kojima je umrlo između 50 i 60 milijuna ovih prekrasnih radišnih kukaca, potvrdio nam je Željko Trupković, predsjednik udruge pčelara Agacija, koja broji gotovo 300 članova.

Tragedija je počela prošlog ponedjeljka, a broj umrlih pčela će se još povećati jer su košnice zatrovane. 

 

Antun Tot (77) ima 55 košnica i sva su, kako kaže, bila "jaka društva". 

 

- U nedjelju sam ujutro pokupio pune tačke uginulih pčela koje sam odvezao kako bismo ih pokopali jer one kad se raspadaju jako smrde. Vidite i sami kako su totalno dezorijentirane i samo padaju. Čovjek bi pomislio da su poludjele, ali uzrok je jedan insekticid kojim su zaprašena neka polja - pojašnjava nam Tot koji se pčelarenjem bavi 70 godina.

- Sada su strašno agresivne jer im je život doveden u pitanje i napadaju sve oko sebe. Razgovarala sam s ministricom poljoprivrede koja je obećala da se preko tog slučaja ne bude samo tako prošlo - tvrdi gospođa Pepelko, dodajući kako svi u krugu gdje se dogodio pomor sumnjaju na uzrok i razlog.

Kaže kako je šteta nemjerljiva i da će posljedice biti dugoročne. Pepelko je istaknula kako nitko ne zna koliko su dugo košnice zatrovane i da će sve trebati detaljno očistiti. Po košnici "jakog društva" je šteta otprilike 1500 kuna. 

 

Neki nagađaju da je uzrok pomora pčela insekticid kojim je špricana sjemenska repica. Pepelko nam je ispričala kako sumnja na vlasnika nekoliko parcela s tom kulturom koji je kasnio s tretiranjem repice i počeo ga koristiti kada su pčele mirovale. 

 

- Još jednom je na djelu pokazana sva nemarnost pojedinaca kad je u pitanju zarada i očuvanje okoliša, jer se onda ne preže ni pred čim. Pod cijenu i uništenja ljudskog roda - kažu ogorčeni pčelari iz Međimurja.

 

 

 

 

izvor:24sata

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: