Ako ne izbriše fotografije unučadi s Facebooka, baka će morati da plaća 50 eura dnevno
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Žena koja je objavila fotografije unučadi na Fejsbuku i Pinterestu bez dozvole roditelja djece mora da ih izbriše, odlučio je sud u Holandiji.

Slučaj je završio na sudu nakon sukoba žene i njene kćerke. 

Sudija je odlučio da je to pitanje u domenu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Jedan stručnjak kaže da presuda odražava „stav koji Evropski sud zauzima godinama".

Slučaj se našao na sudu pošto je žena odbila da izbriše fotografije unuka koje je postavila na društvene mreže. Majka djece - kćerka osuđene - tražila joj je nekoliko puta da izbriše fotografije.

Međutim, izuzetak ne važi u ovom slučaju jer su fotografije objavljene na društvenim mrežama postale dostupne široj publici, odlučio je sud.

„Ne može se isključiti mogućnost da fotografije postavljene na Fejsbuk budu distribuirane i tako završe u rukama treće strane", piše u presudi.

Žena mora da izbriše fotografije sa naloga na Fejsbuku ili će platiti kaznu u iznosu od 50 eura za svaki dan dok ne postupi po presudi, do maksimalne sume od 1.000 eura.

Ukoliko ubuduće nastavi da objavljuje slike djece, moraće da plaća dodatnih 50 eura dnevno.

„Mislim da će presuda iznenaditi mnoge koji vjerovatno ne razmišljaju previše prije nego što nešto tvituju ili objave fotografije", kaže Nil Braun, advokat za oblast tehnologije.

On dodaje da, bez obzira na ovakvu sudsku odluku, „bilo razumno da oni koji objavljuju fotografije pomisle da neko drugi više ne želi da budu dostupne."

„Zapravo, to je razumno - ljudska stvar koju treba da uradi je da ih izbriše", kaže Braun.

BBC

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: