AKO VAM IZAĐE ČMIČAK, NIKAKO GA NE DIRAJTE! Dr Petrović otkriva kad ukazuje na DIJABETES - kod žena čest zbog jednog
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UDr Nenda Petrović savetuje šta da radite ako vam se pojavi čmičak!

Upala kapka, poznatija kao čmičak zna da bude prilično iritantna za oko i da remeti svakodnevno funkcionisanje. O tome kako nastaje, ali i na koji način se leči, gostujući na Prvoj, objasnio je dr Nenad Petrović, oftamolog VMA.

Kako je na samo početku doktor objasnio, čmičak je jedno akutno inflamatarno stanje prouzrokovano jednom bakterijskom infekcijom, najčešće stafilokoknom, a koja se nalazi svuda po našem telu - na koži, rukama...

"U određenim situacijama stafilokoka može da dovede do upala žlezda koej se nalaze u kapku oka. U početku se ispoljava blagim otokom, zatim se javlja crvenilo, onda počinje bol i stvara se karakteristična loptica koja posle dva do tri dana u sredini ima gnojni čepić", objašnjava dr Petrović i savetuju da bi trebalo najpre čmičak da saniramo, a ne da pustimo da sam prođe.

Obično lečenje možemo da ubrzamo stavljanjem toplih obloga koje ne smeju da budu previše vruće, do desetak minuta, dva do tri puta dnevno. Prema rečima oftamologa Petrovića, čmičak je bezazlen, ali postoji i jedna situacija kada nije. Zato obratite pažnju koliko vam se često puta pojavljuje na oku!

"Kada se javlja više puta u toku meseca ili u toku uzastopnih meseci, tada može da ukaže na povišen nivo šećera u krvi. Te osobe bi trebalo da provere nivo glukoze u krvi", savetovao je doktor i dodao da se obično javlja i kod žena koje neredovno skidaju šminku ili koriste nekvalitetne proizvode.

Takođe, za kraj doktor savetuje da nikako na svoju ruku ne dirate i cedite čmičak, jer na taj način možete da stvorite dodatnu infekciju i da napravite sebi problem.

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: