Alarmantno: Korona trajno “zatvara” svaki osmi muzej?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UU većini država svijeta muzeji polako počinju da se otvaraju, nakon što se krenulo sa ublažavanjem restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da je dugotrajno zatvaranje ostavilo posljedice i da će, na svjetskom nivou, svaki osmi muzej ostati trajno zatvoren.

U studiji koju su izradili UNESCO i Međunarodni savjet muzeja ukazuje se da je 90 odsto muzeja na svijetu, odnosno oko 85.000 tih institucija, moralo da bude zatvoreno zbog pandemije.

Taj podatak je alarmantan, rekao je za AP pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a za kulturu Ernesto Otone, dodavši da je pademija podjednako pogodila velike i male muzeje, bez obzira iz koje oblasti su im eksponati.

“Manjim muzejima koji su zatvoreni mjesecima i u tom periodu nisu imali nikakve prihode prijeti trajno zatvaranje, jer sada nemaju sredstava neophodnih da zadovolje nove standarde u održavanju fizičke distance posjetilaca i svih ostalih zahtjeva epidemiologa”, kazao je Otone.

U studiji UNESCO-a i ICOM navodi se da skoro 13 odsto muzeja u svijetu više neće biti otvoreno, pri čemu su u mnogo većem riziku oni iz siromašnih zemalja, ali situacija nije ružičasta ni u bogatim državama.

Organizacija evropskih muzeja navodi da su veliki muzeji u turističkim metropolama kao što su Pariz, Amesterdam ili Beč u vrijeme pandemije izgubili do 80 odsto prihoda, što se mjeri u stotinama hiljada eura na sedmičnom nivou.

Otone je naveo da je situacija posebno teška u Latinskoj Americi, gdje je sada zatvoreno 99,4 odsto muzeja.

“Prvi put u istoriji se dešava da su na jednom kontinentu zatvoreni praktično svi muzeji, a za mnoge od njih bit će teško da se oporave od krize”, kazao je Otone.

On upozorava da samo otvaranje muzeja neće značiti previše ukoliko ne dođe do oživljavanja turizma na svjetskom nivou, jer bez turista muzeji praktično ne mogu da se izdržavaju.

Media-marketing.com
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: