Američke reprezentativke htjele istu platu kao muškarci: Sud ih odbio
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Američki okružni sud u Kaliforniji odbacio je zahtjev ženske nogometne reprezentacije SAD, aktuelnih svjetskih prvakinja, za izjednačavanjem plaća s američkim nogometnim reprezentativcima.

Sudija R. Gary Klausner je donio presudu u korist Američkog nogometnog saveza odbacivši tvrdnje nogmetašica da su manje plaćene od nogometnih reprezentativaca.

Objašnjeno zašto

U objašnjenju odluke na 62 stranice sudija je naveo da su nogometašice, ne iznoseći datum kada se to dogodilo, odbile ugovor koji bi im omogućio jednake plaće kakve imaju muški reprezentativci.

“Historija pregovora između strana pokazuje da je ženska reprezentacija odbila prijedlog da bude jednako plaćena kao muška reprezentacija i da je odbila više nagrade zamijenivši to pogodnostima, uključujući veću osnovnu plaću i zagarantovano više igračica po ugovoru”, pojašnjava sudija, prenose agencije.

“Ženska nogometna reprezentacija je bila plaćena više kumulativno i prosječno po utakmici nego muška nogometna reprezentacija tokom određenog perioda”, stoji u objašnjenju presude.

Nastavlja se

Sudija je također odbacio tvrdnje nogometašica da nisu imale iste uslove kao nogometaši što se tiče putovanja, treninga i smještaja.

Ova presuda prebacuje slučaj na višu instancu, a suđenje je predviđeno za 16. juna.

Portparol američke nogometne reprezentacije, koje su na osam svjetskih prvenstava za nogometašice četiri puta osvajale naslov prvakinja, izjavila je da je “šokirana i razočarana” odlukom suca.

Zamjenica kapitena  reprezentacije Megan Rapinoe je na svom tweeteru napisala: “Nikada se nećemo prestati boriti za jednakost!”

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: