AMERIKA REŠILA DA SE UMEŠA! Ako Vašington sprovede svoj plan RUSI NEĆE IMATI GDE DA SE SAKRIJU! Ovo su detalji akcije...
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Amerika je na korak od toga da se ozbiljnije umeša u rat u Ukrajini. Izvori iz Kongresa otkrivaju plan Vašingtona.

Sjedinjene Države rade na isporuci naprednih protivbrodskih raketa Ukrajini kako bi pomogle ukrajinskim snagama da prekinu rusku pomorsku blokadu, rekli su zvaničnici, a prenosi Rojters, koji je rekao da se radi o ekskluzivnim informacijama. Taj potez dolazi u trenutku zabrinutosti da bi snažnije oružje koje bi moglo potopiti ruske ratne brodove dodatno pojačalo sukob.

Ukrajina ne krije želju za naprednijim američkim oružjem sa artiljerijom kojom trenutno raspolaže, kao što su projektili “javelin” i “stinger” i drugo oružje. Lista želja Kijeva, na primer, uključuje rakete koje bi mogle da potisnu rusku mornaricu od ukrajinskih crnomorskih luka, omogućavajući joj da nastavi isporuke žita i drugih poljoprivrednih proizvoda širom sveta.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici i izvori u Kongresu navode prepreke slanju moćnijeg oružja dugog dometa u Ukrajinu, uključujući dugotrajne potrebe za obukom, poteškoće u održavanju opreme, zabrinutost da bi ruske snage mogle da zaplene američko oružje i strah od eskalacije sukoba. Ali tri američka zvaničnika i dva izvora u Kongresu kažu da se razmatra mogućnost da se dva tipa moćnih protivbrodskih raketa ili direktno isporuče Ukrajini ili da pošiljka ode preko evropskih saveznika koji poseduju te projektile, prenosi Rojters. Reč je o projektilima “harpun” i “Naval Strike Missile”.

U aprilu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Portugaliju da ukrajinskoj vojsci isporuči rakete “harpun”, koje imaju domet od skoro 300 kilometara. Ali postoji nekoliko problema koji sprečavaju Ukrajinu da se domogne ovih projektila. Pre svega, ograničena je dostupnost platformi za lansiranje “harpuna” sa obale – to je, prema nekim zvaničnicima, tehnički zahtevno rešenje, jer se uglavnom radi o sistemima stacioniranim na moru. Dva američka zvaničnika su rekla da SAD rade na potencijalnim rešenjima koja uključuju povlačenje lansera sa američkih brodova. Obe rakete koštaju oko 1,5 miliona dolara po komadu, kažu stručnjaci i lideri industrije. U crnomorskoj operativnoj zoni nalazi se oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Brajan Klark, pomorski stručnjak sa Instituta Hadson, kaže da bi 12 do 24 protivbrodske rakete poput “harpuna” sa dometom većim od 100 kilometara bile dovoljne da ugroze ruske brodove i da bi mogle da primoraju Moskvu da prekine blokadu.

“Ako Putin istraje u blokadi, Ukrajina bi mogla da izbaci najveće ruske brodove iz igre, jer nemaju gde da se sakriju u Crnom moru“, rekao je Klark.

Rusija je već pretrpela gubitke na moru, posebno kada je reč o potonuću komandnog broda Crnomorske flote, krstarice Moskva.

Nekoliko zemalja bi bilo spremno da pošalje rakete “harpun” u Ukrajinu, kažu američki zvaničnici i izvori u Kongresu. Ali niko ne želi da bude prva ili jedina zemlja koja će to učiniti jer se plaše ruske odmazde ako njihov brod potopi “harpun” iz svojih zaliha, rekao je jedan američki zvaničnik.

Naval Strike Missile (NSM) može da se lansira sa ukrajinske obale i ima domet od 250 kilometara. Takođe je potrebno manje od 14 dana obuke za rad na tom sistemu. Izvori kažu da se NSM-ovi smatraju logistički manje zahtevnim od “harpuna” jer bi saveznici iz NATO-a mogli da pozajme dostupne mobilne zemaljske lansere i bojeve glave iz Norveške. Dva američka zvaničnika i izvora u Kongresu kažu da Sjedinjene Države pokušavaju da pronađu način da Ukrajina dobije NSM i lansere upravo od evropskih saveznika. Izvori u Kongresu kažu da bi druga opcija bila da Norveška donira NSM Ukrajini, što je ideja koju podržavaju norveški zakonodavci. Norveško Ministarstvo odbrane je u međuvremenu odbilo da komentariše koji bi dodatni doprinosi u naoružanju i odbrambenoj opremi mogli da se smatraju ponudom Ukrajini.

Sve zahteve za oružje proizvedeno u SAD, kao što su “harpun” i NSM, morao bi da odobri američki Stejt department, koji dobija smernice od Bele kuće. Još jedno oružje koje je visoko na listi želja Kijeva je sistem za višestruko lansiranje raketa (MLRS), kao što je M270, koji može da pogodi metu udaljenu 70 ili više kilometara, što je tri puta više od mnogih ukrajinskih haubica. trenutno njima na raspolaganju.

Poslednjih nedelja administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je da umesto toga pošalje haubice M777, koje se mogu brže rasporediti i isporučiti u većim količinama, izjavila su dva američka zvaničnika. Dva američka zvaničnika su rekla da će M270 ili sličan sistem kao što je M142 HIMARS biti razmatran za isporuku Ukrajini nakon što Kongres usvoji račun za dodatno finansiranje od 40 milijardi dolara, što se u međuvremenu i dogodilo.

Zakon o dodatnom finansiranju, prema zvaničnicima Rojtersa, dao bi dodatnih 11 milijardi dolara predsedničkih ovlašćenja za povlačenje sredstava, omogućavajući predsedniku da odobri prenos viškova oružja iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano