APOKALIPTIČNA PREDVIĐANJA BILA GEJTSA ŠOKIRALA SVET: Sledeća pandemija može da uništi čovečanstvo!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je istakao da sledeća pojava pandemije može biti fatalna za čovečanstvo.

Bil Gejts jedan od najbogatijih ljudi na svetu je rekao da je kovid dao svetu šansu da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi dovele do velike destabilizacije društva.

Zvaničan broj umrlih od posledica korona virusa u svetu je oko 6,3 miliona, a stručnjaci procenjuju da ih ima mnogo više. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je 2020. i 2021. godine bilo oko 14,9 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom. Gejts je upozorio da ne treba računati na sreću tokom sledeće pandemije.

"Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulencijom, ali sa mnogo većom stopom mortaliteta, kao što je pet odsto, to bi mogao da bude kraj čovečanstva. Šanse za još jednu pandemiju u narednih 20 godina su više od 50 odsto", rekao je on na samitu Tajm 100 u Njujorku.

Gejts je dodao da najmanje oko milijardu dolara širom sveta treba izdvojiti samo kao deo preventivnih mera i priprema za sledeću pandemiju. Osnivač Majkrosofta pozvao je svetske lidere da formiraju globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti.

"Oni sa svojim usaglašenim stavovima mogu pomoći čovečanstvu da bezbolnije i lakše savlada razorne pandemije“, rekao je on.

Gejts je ideju udruženih naučnika nazvao "Globalni odgovor na epidemiju i mobilizacija“ i rekao da će njome upravljati Svetska zdravstvena organizacija.

Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih naučnika bila bi obaveza da u pojedinim državama sprovedu vežbe izbijanja epidemije kako bi proverili koliko su pripremljene. Gejts smatra da bi sledeća pandemija mogla imati mnogo veću stopu smrtnosti od kovida-19.

 

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano