Balkan Global: Vraćeno 4.287.878 KM, prihvatamo dio odgovornosti za probijanje roka, ali ne i laži
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kompanija Balkan Global, vlasnika Slavena Ristića, uplatila je 4.287.878 KM na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske na osnovu raskida Ugovora o nabavci pokretne bolnice za potrebe Republike Srpske, iako ova kompanija još nije dobila povrat novca od dobavljača Kleh Systems.

U saopštenju iz kompanije Balkan Global ističu da je 4. juna na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uplaćeno dva miliona KM, a 18. juna 2.287.878 KM.

- Kompanija Balkan Global uložila je izuzetne napore da ispuni sve uslove iz Ugovora o nabavci mobilne bolnice, ali prihvata svoj dio odgovornosti zbog kašnjenja isporuke, iako je riječ o okolnostima na koje nismo mogli, niti uspjeli da utičemo. Prihvatanje odgovornosti ne znači da prihvatamo laži, netačne tvrdnje i konstrukcije kojima se dovodi u pitanje kvalitet, cijena mobilne bolnice, kao i kredibilitet i imena kompanija na čijem je čelu Ristić, kao i njegov lični ugled i namjere u ovom poslu - naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su kompanija Balkan Global i njen vlasnik u vanrednim okolnostima epidemije kovida-19, ali i u novonastaloj situaciji, željeli i žele da budu dio rješenja, a ne dio problema.

To potvrđuje, navode iz ove kompanije, i prihvatanje načina na koji je Ugovor raskinut, bez rasprava i tužbi, kao i činjenica da je novac vraćen.

U saopštenju su još jednom ponovili da je sva dokumentacija koja prati nabavku mobilne bolnice na raspolaganju svim nadležnim organima, a bila je dostupna i medijima koji su je tražili, ali je takvih bilo veoma malo.

- Sloboda govora ne znači i slobodu laganja i klevete, a zbog nevjerovatnih laži i konstrukcija iznesenih u javnost bez ikakvih provjera, koje su zaboljele Ristića i radnike svih njegovih kompanija i njihove porodice, protiv aktera tih gnusnih laži biće preduzeta sva pravna sredstva - najavili su iz ove kompanije.

U saoštenju se precizira da je kompletna mobilna bolnica /zemlja porijekla EU, sa Eur jedan sertifikatom/ nabavljena za 3.664.853 KM bez PDV-a, odnosno 4.287.878 KM sa PDV-om - po znatno nižoj cijeni od tržišne u trenutku kada su cijene medicinske opreme dostizale nevjerovatne razmjere.

- Ova cijena je bila moguća samo na osnovu dugogodišnjih partnerskih odnosa sa dobavljačem i odlukom menadžmenta kompanije Balkan Global da komercijalni profit bude minimalan, odnosno samo da se pokriju troškovi, zanemarujući priliku i profit koji je mogao biti ostvaren da je bolnica prodata Vijetnamu, kako je prvobitno planirano - pojašnjavaju iz ove kompanije.

U saopštenju podsjećaju da je mobilna bolnica, uz ogromne napore, bila i isporučena Republici Srpskoj do 24. aprila, kada je počeo i postupak carinjenja medicinske opreme, a nemedicinska je već bila ocarinjena i mogla se montirati.

- Ne očekujući probleme koji će uslijediti, 29. aprila počele su aktivnosti pokazne montaže mobilne bolnice, ali nažalost, dozvola za uvoz medicinske opreme od Agencije za lijekove BiH nije dobijena i do kompletne montaže nikad nije došlo, jer je medicinska oprema zadržana na carinskim ispostavama - navodi se u saopštenju.

Iz Kompanije Balkan Global najavili su da će se o svim detaljima nabavke pokretne bolnice javnosti obratiti i njen vlasnik Slaven Ristić.

IZVOR: RTRS

Montiranje mobilne bolnice (foto: noviglas.info) -

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano