Banjalučani ŽALE ZA LIPAMA: Sječa stabala u srcu grada izazvala nelagodu i negodovanje (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kada je počela rekonstrukcija centralne pješačke zone u srcu grada sugrađani nisu očekivali da će, uz popločavanje i betoniranje i zatvaranje ugostiteljskih objekata, biti posječena stabla. Od drveća, pored kojeg su generacije odrastale i šetale, ostali su veliki, široki panjevi.

Slika iz centra mnoge je negativno iznenadila. Jer Banjaluka je, decenijama unazad, poznata kao grad zelenila čime su se svi oduvijek hvalili. A ako danas pitate Banjalučane, grad je sve dalje od tog epiteta. Na ovaj problem odavno ukazuju građani, ekolozi, stručnjaci… Ubrzana gradnja, sve više zgrada i naselja, a sve manje zelenih površina trenutna su slika Banjaluke.

Mnogim sugrađanima to smeta. Neki od njih, domišljati, juče su po gradu oblijepili plakate na kojim stoji: “Gradonačelniče, nemoj me posjeći, molim te. Ja ti dajem kiseonik”, uz poruku “Stop betonizaciji grada”.

“Sve će ogoliti”

Mnogi su komentarisali ove plakate, negativno iznenađeni onim što su vidjeli u strogom centru grada.

– Kako je krenulo, sve će ogoliti. Djeca su mi odrasla šetajući ovuda, sjedeći u hladovini ovih lipa i sada ih je nekoliko posječeno. Mogu i da razumijem da su stabla možda bila stara, trula, ali čemu ova sječa? Sada će posaditi nova, kojima će trebati godine i godine da narastu – kaže mještanka Slavica B. koja je rođena i živi u Ulici Bana Milosavljevića.

Ističe i kako mjesecima slušaju buku i gledaju prašinu sa gradilišta pješačke zone.

 

-Treba centar urediti i srediti, ali većinu nas, iz ovog grada prepoznatljivog po drvoredima i alejama, boli kada vidimo kako stabla nestaju. Istina je da su širom grada bile velike akcije gde su posađene sadnice drveća, ali zamislite koliko godina će proći dok to ne bude veliko drveće – kaže naša sagovornica.  

Oštećena stabla

Iz Gradske uprave rečeno je da je prvobitno bilo planirano zadržavanje stabla na šetalištu u centru, ali su ona uklonjena jer je utvrđeno “intenzivno fiziološko slabljenje, vidljivo oštećenje na korijenovom sistemu”, te je procijenjeno da je stepen oštećenja visok i opasan po bezbjednost građana i imovine.

– Prema navodima iz Zapisnika o kontroli izvršenih radova na realizaciji treće faze rekonstrukcije pješačke zone, nakon izvedenog planiranog otkopa oko ovih stabala utvrđeno je intenzivno fiziološko slabljenje stabala lipe i jednog stabla negunda (pajavca), koje se ogleda u prisutnoj suhovrhosti, kao i vidljivom oštećenju korijenovog sistema. Predloženo je da se navedena stabla uklone, a zatim na iste pozicije posade nova stabla, što će biti i učinjeno – poručeno je iz Grada.

Ističu da je tokom jesenje akcije zasađen rekordan broj stabala, a da se svako stablo uklanja iz opravdanih razloga, te da će na tim mjestima biti posađena nova stabla.

– U slučajevima kada se utvrdi da određena stabla ugrožavaju bezbjednost građana i imovine, pristupa se uklanjanju, ali se istovremeno na tim mjestima planira sadnja novih stabala – naglasili su iz Grada.

Struka kaže da je na potezu gdje su u toku radovi na šetalištu nekoliko stabala koje se mogu sačuvati, a da ih je nekoliko bilo za uklanjanje i da je normalno da se posijeku stabla koja nisu zdrava i da se zamijene dobrim. Stručnjaci ističu da gradovi jako teško postaju više zeleni nego što su bili i da je tako svugdje u svijetu.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano