Banjalučki profesor osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica vraćen na posao
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Profesor Spaso Šakota i pored toga što je pred sudovima u Republici Srpskoj bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica, vraćen je na posao i opet radi sa đacima.

Šakota je 2017. osuđen na šest mjeseci zatvora zbog ovog krivičnog djela, ali je krajem prošle godine Ustavni sud BiH vratio slučaj na novo suđenje zbog retroaktivne primjene krivičnog zakona, prenosi Srpskainfo.com. Međutim, Okružni sud u Banjoj Luci je zatim donio odluku da je u ovom predmetu nastala apsolutna zastara i odbacilo sve optužbe protiv Šakote.

Suđenje Šakoti zbog seksualnog uznemiravanja učenica pratile su brojne kontroverze, a na dan izricanja presude postavljene su mu četiri bombe ispod automobila.

Da se Šakota vratio u školske klupe potvrdio je i direktor Tehnološke škole Banja Luka Dejan Čutura, koji je rekao da je ta odluka donesana još prošle godine.
"Presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci Šakota je vraćen na posao. Međutim, on se nije odmah vratio u školu već je koristio bolovanje. Tek kada je donesena presuda Ustavnog suda BiH, kojom je ukinuta odluka drugostepenog suda i slučaj vraćen na novo suđenje, Šakota je krenuo s predavanjima", pojasnio je Čutura.

Dodaje da je Šakota sada jedan od najaktivnijih profesora kada je u pitanju online nastava.

Podsjetimo, Šakota je 3. oktobra 2017. godine prvostepeno osuđen u Osnovnom sudu Banja Luka na šest mjeseci zatvora za krivično djelo zadovoljenje spolnih strasti pred učenicama B. K. i S. M, počinjeno krajem 2011. godine u banjalučkoj Tehnološkoj školi, gdje je radio kao nastavnik. Presudu je 26. oktobra iste godine u drugostepenom postupku potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci.

Ono što je posebno intrigantno je da je na dan izricanja prvostepene presude, 3. oktobra 2017. godine, pokušano ubistvo Šakote. Zbog toga su uhapšeni i osuđeni Nenad Berić i Aleksandar Savić.

Interesantno je i da su Šakoti u septembru 2017. godine u istom predmetu dva puta zakazivana ročišta za izricanje presude, ali su oba puta otkazana zbog dojava o postavljenim bombama u Osnovnom sudu.

Prilikom druge dojave o bombi, anonimni poziv je stigao direktno ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u kojem je zaprijećeno, uz povik Allahu Ekber, da će ovaj put sigurno eksplodirati.

Šakota se Ustavnom sudu BiH žalio da je na njega retroaktivno primjenjen krivični zakon kojim je ukinuta mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom, odnosno da je na njegovu štetu primjenjen strožiji umjesto blažeg zakona.

Ustavni sud BiH je u obrazloženu svoje odluke podsjetio da je u domaćem krivičnom zakonodavstvu propisana obaveza redovnih sudova da na učinioca krivičnog djela primjene zakon koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a kasnije usvojeni zakon može biti primjenjen samo ukoliko redovni sudovi procijene da je on najblaži za učinioca.

 Izvor : Klix.ba

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: