BANKE UVODE VELIKU PROMENU, NEMA VIŠE PIN KODA: Uvode se nove kartice, biće potreban samo OTISAK KAŽIPRSTA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Biometrijske platne kartice bi mogle da uđu u upotrebu, a korisnicima bi na taj način bila omogućena veća zaštita.

Banke će uskoro preći na izdavanje biometrijskih platnih kartica, što bi značilo da su odbrojani dani bankarskim karticama sa čipovima i pin-kodovima. Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da je koristi bez dozvole vlasnika, prenosi Mirror. 

Imajući u vidu da su banke u Srbiji najčešće u vlasništvu evropskih ili svetskih giganata, pre ili kasnije ovakvu praksu treba očekivati i u našoj zemlji. Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu. 

Prodavnice neće morati da menjaju aparate za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Da li biometrijske platne kartice mogu da se očekuju u Srbiji?

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da u Evropi još ima standarda u bankarstvu koji ne postoje u Srbiji, ali da u našoj zemlji u ovoj oblasti postoji savremen pristup.

"Narodna banka Srbije je već prepoznala biometriju i koristi je u otvaranju računa. Nekoliko banaka ima ovakvu praksu i omogućile su građanima da otvaraju račun sa video pozivom, a iza svega upravo stoji biometrija", kaže Uzelac za Blic.

Uzelac dodaje i da Srbija nije regulatorno daleko od prakse koja se najavljuje, ali da bi problem mogla da bude implementacija.

"Sve što dozvoli NBS ne mora da znači da će banke i prihvatiti", kaže Uzelac.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, bez potreba za nošenjem platnih kartica još prošle godine. Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na bankomatima.

(MONDO/Blic)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano