Beč želi prvi uvesti 5G mrežu u Evropi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Britanski časopis "The Economist" u septembru 2019. godine odabrao je austrijsku prijestolnicu kao najbolji grad za živjeti. To je bilo drugi put zaredom da Beč odnosi titulu najboljeg grada za život, a posljednju deceniju je konstantno u samom vrhu.

Ne čudi izbor britanskog časopisa jer u Beču se samo radi na unaprijeđenju. Tako je bečka gradska uprava uvidjela važnost digitalne komunikacije u svim područjima života, pa je donijela odluku prema kojoj bi do 2022. godine kompletan grad trebao biti pokriven 5G mrežom. Grad je za ovaj projekat, koji bi se prema očekivanom trebao realizovati u vremenskom okviru od 1. jula ove godine do 20. juna 2022.,  osigurao oko 20 miliona eura.

Ovaj vremenski okvir, koji će znatno ubrzati ulaganja u izgradnju potrebne infrastrukture, omogućit će Beču da prije svih drugih gradova napravi značajan korak u smjeru 5G mreže. Svaki mobilni operater na području austrijske metropole dobit će po 27.500 eura za do 240 postrojenja odnosno 5.500 eura godišnje za razdoblje od pet godina. 

Hanke: 60 lokacija je već sada pokriveno 5G mrežom

"Za Beč, kao najbolji grad za život na svijetu, ključna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže putem optičke tehnologije mobilna je telefonija jedan od glavnih preduvjeta za izvanredno mjesto za život i suvremeno gospodarsko središte. 5G je najnovija generacija mobilnih mreža, a mobilni internet postaje sve važniji. To smo mogli primjetiti i u ovoj nastaloj krizi, sve se radi putem mreže", izjavio je Peter Hanke, član bečke gradske uprave za financije i digitalizaciju.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: