BEOGRAD DOBIJA NOVU GARAŽU U CENTRU GRADA! Rešava se GORUĆI problem - Biće na 4 nivoa, a ovako će izgledati (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPodzemna garaža će biti površine 10.000 metara kvadratnih i doprineće rešavanju jednog od najvećih problema u na teritoriji opštine Stari grad.

Beograd će dobiti novu podzemnu garažu u samom centru grada, ispod parka u Vlajkovićevoj ulici, pored Narodne skupštineGaraža će imati 284 parking mesta, a arheološka istraživanja, koja prethode građevinskim radovima počinju 1. marta.

Predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović izjavio je da će garaža imati tri nivoa. Kako je naveo, na potezu gde se nalaze Vlajkovićeva ulica, Kosovska, Majke Jevrosime, Kondina i Palmotićeva, ukupno ima parking mesta koliko će imati nova podzemna garaža čija je izgradnja planirana tokom ove godine.

"Pre samih radova imaćemo arheološka istraživanja i praktično u kontinuitetu imaćemo radove. Ono što je najvažnije za građane jeste da će nakon same izgradnje podzemne garaže i završetka radova, takođe ceo park u Vlajkovićevoj ulici biti kompletno uređen, ozelenjen, sa novim mobilijarom, sa novim stablima drveća. Ovaj park je u dosta lošem stanju i nije se ulagalo i rekonstruisalo, zato što se čekalo da se počne sa izgradnjom podzemne garaže", rekao je Marjanović.

Istakao je da je na tom projektu rađeno skoro dve godine jer je bilo neophodno rešiti brojna imovinska pravna pitanja na samom terenu i omogućiti da, kada bude izdata građevinska dozvala, radovi počnu što je moguće pre.

"Predviđanje kineske kompanija koja će izvoditi radove je da će radovi trajati oko 15 meseci od momenta kada budu završeni arheološki radovi na ovom prostoru koji su povereni Muzeju grada Beograda", naveo je Marjanović.

Prema njegovim rečima, podzemna garaža će biti površine 10.000 metara kvadratnih i doprineće rešavanju jednog od najvećih problema u na teritoriji opštine Stari grad, a to je nedostatak parking mesta.

"Pripremni radovi zaštite, obezbeđivanje ovog područja krenuće 1. marta, a radovi na geofizičkim istraživanjima su već gotovi. Geofizičkim radarima područje je detaljno istraženo do dubine od četiri metra. Dinamiku očekujemo po predviđenim rokovima, a to je dva i po meseca za završetak naših istražnih radova, na koje se nadovezuju građevinski", rekla je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

 

Navela je da se, prema svojoj nadležnosti, Muzej grada Beograda od pedesetih godina bavi istražnim radovima, sistematskim zaštitnim iskopavanjima na teritoriji celog Beograda.

"Znamo koliko je Beograd prebogat praistorijskim slojevima, do savremenijih. Ovo je gotovo jedini način da se zbirke dopune, da se naša prošlost na koju smo ponosni, istraži", rekla je Medaković.

Kustos i rukovodilac zaštitnih arheoloških iskopavanja Milorad Ignjatović rekao je da je to deo lokaliteta antički singidunum, jugoistočna nekropola, gde je sahranjivanje u rimskom periodu trajalo tokom 3. i 4. veka, a da nakon toga ima verovatno još nekih slojeva.

"Očekuje se da se tu nađu ostaci Batal džamije koja je bila najveća na ovom prostoru", dodao je Ignjatović.

 

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: