Bio je među najvećim sportskim zvijezdama: Osvojio je titulu, otišao u penziju i tragično završio život
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Imalo je skijanje u nekadašnjoj SFRJ istinske zvijezde, ali niko nije za tako kratko vrijeme osvojio naklonost navijača kao što je to bio slučaj sa Slovencem Rokom Petrovičem.

Momak rođen u Ljubljani 1966. naprečac je stigao u centar pažnje zahvaljujući svojim rezultatima iako je imao tek 19 godina.

Ta sezona 1985/1986. ostala je i najuspešnija Rokova u njegovoj kratkoj karijeri. Slovenac je gazio konkurenciju u svakom trenutku kada je slalom u pitanju pošto je te sezone pobijedio na pet trka, jednom bio drugi i jednom treći osvojivši Mali kristalni globus čime je postao prvi skijaš sa prostora SFRJ kome je to pošlo za rukom.

Te sezone konkurencija nije mogla da učini mnogo toga, već samo da se nada greškama Petovića. A grešaka nije bilo.

Ipak, ispostaviće se da Petrovič nikad neće ponoviti te rezultate, zapravo nikad više nije bio ni blizu takvog učinka. Imao je još samo jedan podijum u karijeri i to naredne sezone kada je u Kranjskoj Gori nakon velike borbe sa Bojanom Križajem, zauzeo drugo mjesto.

Na Olimijskim igrama u Kalgariju 1988. zauzeo je osmo mjesto u veleslalomu, a iste godine je zbog nedostatka rezultata odlučio da ode u penziju.

Po završetku karijere posvetio se studijama na Fakultetu sporta Univerziteta u Ljubljani. Diplomirao je 1991. i odmah se posvetio i postdiplomskim studijama.

Bio je pred odbranom magistarskog rada 1993. kada je odlučio da uzme kratki predah i ode na Korčulu gdje je tragično okončao život pošto se udavio tokom ronjenja sa samo 27 godina, dok je magistarsku titulu dobio posmrtno.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano