"Bjela" tačka u pomračenoj kulturi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Suvišno je komentarisati mladalačke dane Dragana Bjelogrlić. On je zajedno sa Nikolom Kojom, Nebojšom Glogovcem, Miloradom Mandićem i mnogim drugima donio jedan potpuno novi talas u filmsku industriju tadašnje SFR Jugoslavije. Mnogi kultni filmovi su ostali iza njega medju kojima je i onaj buntovni, fascinantni i sjajni film po kome je i nazvan onaj portal. 

Ono na šta se ja želim osvrnuti je Bjelogrlićev rad u prethodnih nekoliko godina. 

Fascinirala me je činjenica da je kompanija "Amazon" otkupila TV prava za prikazivanje Bjelinog remek djela "Senke nad Balkanom" koje je i "tamo vani" doživjelo veliki uspjeh, i u skladu sa tim želim se sa posebnim osvrtom okrenuti tom projektu.

Od samog početka prikazivanja na javnom servisu RTS ova serija je obarala mnoge rekorde gledanosti. Karakterističan stil kombinovanja istorijskog da mističnim, sa blagom dozom gotovo nadrealnog ovaj projekt je unio nešto potpuno novo u svijet današnje zamrle kulture. Atmosfera gotovo kao i seriji "Peaky Blinders" upotpunjena fantastičnim muzikom za koju je zaslužan sjajni Magnifico zaista čine ovu seriju jako posebnom. Fantastična režija, slike Beograda sa početka 20-ih godina 20. vijeka unešene kroz mistiku vremena koje se promila do danas drže pažnju gledaoca od samog početka prve epizode prve sezone pa sve do posljednje epizode druge sezone, koja je do sada, nadamo se, posljednja.

Kombinacijom glumačke ekipe koja je sa Bjelom od rastala sa nekim novim klincima koji tek dolaze pokazao je da je svijetla budućnost srpske kinematografije pred nama, i da se imamo   čemu nadati u budućnosti.

U ovom pisaniju se osvrnusmo samo djelom na ono što je Bjela kao veliki teret preuzeo na svoja pleća u ovom novom, teškom dobu, a u sljedećim tekstovima ćemo pisati o nekim novim Vjetrovi a koje je unio u naš svijet i o Crnim Rupama koje tek treba tek da popuni.

Naklon do poda, i kapa dole majstore. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano