Bjelogrli pjetlić se pojavio nakon 100.000 godina i šokirao naučnike
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Smatralo se da je ptica Aldabra, bjelogrli pjetlić, izumrla još prije 100.000 godina. Međutim, nedavno je primijećena i ostavila je naučnike u čudu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je „iterativne evolucije”. 

To znači da su se geni, za koje se mislilo da su nestali, ponovo pojavili, odnosno da, iako su životinje možda davno izumrle, to ne sprječava gene da se razvijaju danas.

Takvi procesi inače mogu uzrokovati ponovnu pojavu više ili manje sličnih vrsta, od materijala predaka, što je posljedica “blage evolucije”.

No, sve to ne znači da će biti moguće da se uskoro pojave i runasti mamuti ili dinosauri. Do sad je ova pojava zabilježena kod nekih vrsta kornjača, a sad i prvi put kod ptica.

„Ne znamo ni za jedan drugi sličan primjer koji bi nam pomogao bolje objasniti ovaj fenomen. Ipak, za pticu Aldabru, postoje fosilni ostaci nađeni na teritoriju indijskog potkontinenta.

Oni nam mogu pomoći rastumačiti kakve su efekte prirodno okruženje i blizina oceana imali na izumiranje ove vrste”, izjavio je paleobiolog David Marill.

Izvor: Geek-hr

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: