Blagojević: Rušenje releja na Kraljici - preduslov za okončanje etničkog čišćenja Srba
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-URušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici 7. septembra 1995. godine koje je izvršila NATO avijacija bio je preduslov za početak muslimanske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren tri dana kasnije i okončanje protjerivanja i etničkog čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992, rekao je nekadašnji načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Zoran Blagojević.
 
Zoran Blagojević - crni bombarder portal
Zoran BlagojevićFoto: SRNA

Blagojević je rekao Srni da su uništenjem releja stratezi NATO-a ciljano onemogućili komunikaciju jedinica Vojske Republike Srpske na vozućkom ratištu i pripremili teren za četvrtu i posljednju ofanzivu, koja je 10. septembra, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

On je podsjetio da su tokom NATO bombardovanja releja, prije 25 godina, stradali Slobodan Milotić, Mirko Trivunović, Dragan Savanović, Sveto Kaišarević i Željko Lukić, a po okončanju ofanzive na Vozuću spaljeno je 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Blagojević je istakao da je direktnim učešćem NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH broj srpskih žrtava daleko veći tokom same ofanzive "Farz 95" i u ranijem periodu.

- Pakistanski kontingent je pružao direktnu artiljerijsku podršku neprijatelju iz pravca Drugog korpusa takozvane Armije BiH, a o tome je javno govorio komandant tog korpusa Sead Delić tokom raporta Aliji Izetbegoviću u Vozući prilikom postrojavanja jedinica po završetku etničkog čišćenja Srba sa ovog područja - rekao je Blagojević.

On je naveo da je Delić tom prilikom javno zahvalio za artiljerijsku i podršku tokom ofanzive na Vozuću, što potvrđuju i sačuvani video-snimci.

Komentarišući ulogu i djelovanje NATO snaga tokom sukoba u BiH, Blagojević je napravio paralelu Vozuće sa Srebrenicom.

- Srebrenica je bila u okruženju Srba, a muslimansko stanovništvo pod zaštitom međunarodnih snaga. Mi smo /Srbi u Vozući/ bili u poluokruženju muslimana, a sve međunarodne snage su bile opet na strani muslimana - ukazao je Blagojević.

On kaže da je sa položaja takozvane Armije BiH 1994. godine, tokom muslimanske ofanzive na Vozuću, srpske položaje gađao tenk "leopard", dok su ranije međunarodne snage svojim ubojitim sredstvima konstantno obezbjeđivale prolazak i logistiku Drugom korpusu tokom snabdijevanja i popune njihovih jedinica.

Nakon što te 1994. godine nije uspjela muslimanska desetodnevna ofanziva, Blagojević podsjeća da je neprijatelj krenuo sa opsežnim pripremama za narednu.

- Presreli smo njihovu komunikaciju radio-vezom, koja je snimljena, u kojoj je rečeno da, ukoliko se Vozuća ne bude mogla pješadijski odraditi tog 10. septembra 1995. godine, onda će iz vazduha dejstvovati NATO koji će ih /Srbe/ spržiti. Mi smo bili predodređeni da ovako ili onako padnemo - rekao je Blagojević.

On je podsjetio da je posljedica svega toga bila da je 10. septembra 1995. godine po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva, kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

- Učestvovalo je oko 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred "El mudžahedin", potpomognutih NATO avijacijom i snagama za brze intervencije. Tom prilikom je ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga - rekao je Blagojević.

Blagojević, koji je i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana, rekao je da će se i ove godine 10. septembra održati tradicionalni "Marš stazama egzodusa", kao podsjećanje na egzodus i okončanje etničkog čišćenja Srba, i to oko 22.000 iz Zenice, oko 2.000 iz Žepča, oko 11.000 iz Zavidovića, oko 4.000 iz Banovića, koji su spas do 1995. godine potražili u Vozući ili im je ona bila tranzit za dalje.

On je istakao da je konačno protjerivanje Srba sa svojih ognjišta realizovano uz direktnu podršku međunarodnih snaga, a da za njihovo svirepo stradanje i zločine niko nije odgovarao, odnosno da je riječ o mizernoj pravdi u vidu nepravosnažene presude Haškog tribunala bivšem komandantu Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasimu Deliću i aktuelnog suđenja komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu.

Blagojević je podsjetio na brojne nesankcionisane muslimanske zločine.

Između ostalih, 1992. godine u Zavidovićima je zaklan direktor finalne prerade "Krivaje" Aleksandar Јović, a u istom gradu je 1995. godine, pred početak ofanzive na Vozuću, ubijen spiker lokalnog radija Јadranko Božanović, za kojeg je Blagojević rekao da je živio u ubjeđenju da je suživot moguć.

Tokom 1993. godine infiltrirane muslimanske snage zaklale su dvije starice u Vozući - Koviljku Pašalić i Ranku Pavlović, od kojih su jednoj odsjekli dojku.

Blagojević je poručio da ovo udruženje neće odustati u zahtjevima da se sankcionišu zločinci i pozvao nadležne institucije da odgovore gdje su 64 zarobljena Srbina iz Vozuće, te ukupno 129 nestalih.

- Oni nisu nestali. Zna se da su Savo, Živinko i ostali živi zarobljeni 1995. godine, kada ih je u Vozući privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade, kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu - naveo je Blagojević.

On je rekao da je nerazumljivo što se i nakon 25 godina, navodno, ne zna gdje su tijela stradalih, ako se zna koje su jedinice djelovale na tom području, ko je komandovao tim snagama, gdje je izvršeno zarobljavanje, te ko ih je isporučio odredu "El mudžahedin".

izvor: rtrs
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: