Braća iz Čačka i njihova nesvakidašnja kolekcija fiće
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svojevremeni ponos bivše Jugoslavije, proizveden u Kragujevcu, jedno od omiljenih prevoznih sredstava mnogih porodica - fića.

Iako je prvi fića proizveden davne 1955. godine, ovaj mali, simpatični auto i dan danas plijeni pažnju i ima svoje obožavatelje. Takvi su braća Budimir i Njegoš Trmčić iz sela Ježevica u blizini Čačka. Zaljubljenici su u fiću od malih nogu, a ta ljubav prerasla je u sklapanje nesvakidašnje kolekcije.

 

"Odrasli smo u 'fićinom' kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu i to je naša najljepša uspomena iz djetinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Tata je poslije prodao kombi, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali poželjeli smo da imamo svog fiću. Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju i sređuju. Mehanika je čudo", počinje Njegoš svoju priču za RINU.

 

 

Dugo su tražili svog fiću, ali ga nisu mogli pronaći, jer je još ponekog čitavog fiću vozio samo poneki starac, a ostali su završili u starom gvožđu. Braća Trmčić nisu odustajala od svoje potrage, a ona ih je dovela do sela Adrane i njihovog prvog fiće.

"Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli vidjeli smo da je fića u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bio, kupio ga je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. Fiću je čuvao kao oči u glavi, nije ga vozio po kiši, nikog nije htio da vozi ni pozadi. Mi smo ga dotjerali kući, ispolirali i on kod nas zauzima posebno mesto. Isto ga pazimo kao i taj deda i ne vozimo je nigdje po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan", kazao je ovaj ljubitelj fiće za RINU.

Dio kolekcije/foto: RINA

Poslije pronalska prvog fiće pravljenje kolekcije je otpočelo, a ostale automobile u svojoj kolekciji su mnogo lakše pronalazili. I danas braća Trmčić posjećuju 'fićijade' koje se održavaju širom Srbije, ne bi li pronašli svog novog ljubimca i člana kolekcije.

 

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: