Budimpešta
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Budimpešta, glavni grad Mađarske, postala je jedinstveni grad spajanjem Budima na desnoj obali Dunava sa Peštom na lijevoj obali. 

Budim je dio grada koji je bio poznat po Kraljevskoj palati i Kraljevskim dvorcima. Danas se u Budimskom dvorcu nalazi Nacionalna galerija, Historijski muzej i Nacionalna biblioteka. U blizini dvorca nalazi se Matijaševa crkva i Ribarska tvrđava, kompleks sa sedam tornjeva, simbol sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. Ribarska tvrđava omogućava kraljevski pogled na Budimsku stranu Dunava. Budimski dvorci su Lančanim mostom povezani sa Parlamentom, koji dominira obalom Dunava i predstavlja glavni simbol Budimpešte. 

U Pešti se nalaze religijski hramovi, kulturne institucije i katedrala. Trg heroja se također nalazi u Peštanskom dijelu Budimpešte, u četvrti Terezvaroš. Trg je jedan od najimpresivnijih otvorenih prostora u Budimpešti, na kraju Andraševe ulice koja je pod zaštitom UNESCO-a. Na vrhu Milenijumskog stuba od 36 metara je kip anđela Gabrijela, a u podnožju kipovi istaknutih historijskih ličnosti Mađarske. Pored ovog spomenika su i muzeji i Zoološki vrt, iza kojeg se nalazi Gradski park. Gradski park ima brojne sadržaje kao što je sala za koncerte Petefi i banja Sečenji. U Gradskom parku se nalazi i izuzetno atraktivni zamak, u kojem je danas Muzej poljoprivrede. 

Veliki izbor brendova čini Budimpeštu dobrim izborom za shopping. Glavna shopping oblast je sam centar Pešte, najpoznatija ulica je Vaci. Osim u centru grada, uspješan shopping može biti i u shopping centru Arena plaza (pored željezničke stanice Keleti) ili WestEnd City Center (pored stanice Nyugati). Valuta koja se koristi je forinta (HUF), a 1€ je oko 350 HUF. 

Budimpešta ima razvijen sistem javnog prevoza, a karta za jednu vožnju košta 350 forinti. U ponudi je i “Budapest card” uz pomoć koje se može ostvariti veliki broj pogodnosti kao što su: besplatan gradski prevoz, besplatne ulaznice za muzeje, popusti u nekim prodavnicama, restoranima ili spa centrima. Kartica se može kupiti na recepciji hotela ili u turističkim agencijama, za period od 24 sata (17€), 48 sati (27€) ili 72 sata (33€). 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano