ČAST JE SJEDITI PORED PUTINA Dodik: Ponos je predstavljati postojanje Srpske u Moskvi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je čast i ponos da na Paradi pobjede u Moskvi na najbolji mogući način predstavi dostojanstvo i postojanje Republike Srpske.

 

Dodik je istakao da u Moskvi vlada osjećaj prijateljstva prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

– To prijateljstvo je vidljivo i kroz činjenicu da je ruski narod, koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu, pripadao pobjedi savezničkih snaga, kao što je i naš srpski narod isto tako bio na strani saveznika i pobjede – rekao je Dodik.

On je dodao da je obilježavanje Parade pobjede bio jasan trenutak te integracije i nastojanja da se ne dozvoli revizija istorije, koja ide za tim da oni koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu sada pokušavaju da ispišu neke druge stranice.

– Na Paradi se vidjelo da je to mjesto ponosa. Kraj mene je sjedio jedan od veterana, koji dolazi na paradu i svakako sam zadovoljan i ponosan, jer i ranije sam bio na sličnim paradama, ali je ovaj put to bilo sa daleko više pažnje i uvažavanja – istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na pozivu i pažnji koju mu je ukazao na Paradi pobjede, kao i na prilici da se sa njim sastane i da dogovore da se do kraja godine i razgovaraju o biletaralnim odnosima.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je sa nestrpljenjem čekao izlazak srpskih gardista, te da je izuzetan osjećaj vidjeti ih da marširaju Crvenim trgom na Paradi pobjede, kojom se obilježava 75 godina od sloma fašizma.

On je izrazio zadovoljstvo i što je bio u prilici da položi vijenac na Spomenik neznanom junaku, ali i da minutu ćutanja posveti svim junacima koji su stradali zbog tuđe zlovolje, zločinačkog nagona i želje da dominiraju.

– Uvijek stradaju oni koji se brane i koji žele da imaju svoju slobodu. Srbi su poznati po tome što im je sloboda uvijek bila dominantan osjećaj i naučili smo kroz istoriju da samo tamo gdje imamo državu, a danas imamo dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju, možemo da imamo i osjećaj slobode – rekao je Dodik za RTRS.

On je izrazio uvjerenje da u Republici Srpskoj postoji dominantan osjećaj slobode srpskog naroda i želje da to bude još bolje i uspješnije.

Govoreći o svečanom prijemu kod predsjednika Ruske Federacije, Dodik je izrazio zadovoljstvo što je imao čast da sjedi pored predsjednika Putina, dodavši da je razgovarano o globalnim izazovima kao što su pandemija virusa korona i terorizam.

 

– I ovde u Rusiji, kao i širom svijeta, opasnost predstavlja pandemija, koja ne jenjava i koja se vraća, te stavlja pred sve nas potrebu da se posebno posvetimo tome. Vjerujem da će Rusija među prvim zemljama u svijetu uspjeti da dođe do lijeka i veoma je važno da se to što prije učini – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je danas slika svijeta potpuno drugačija, nego što je to bilo prije deset godina, te da je dominantan osjećaj da je svijet u neredu.

– Nismo navikli da gledamo svakodnevno umiranje ljudi u najvećim zemljama svijeta, kao što je Amerika, Italija, Španija, Švedska, koje se na svoj način bore protiv toga. U tome svemu, mi, kao mala zemlja, preduzimali smo mjere koje smo mogli i učinili sve da što bolje prođemo u borbi protiv pandemije – rekao je Dodik.

Kada je riječ o terorizmu kao globalnom problemu, Dodik je upozorio da se ova opasnost BiH i Republici Srpskoj provlači kroz pojavu migranata.

On je najavio da će prvo što će učiniti kada se vrati u Banjaluku da pokuša da nemetne ovu temu i da bez oklijevanja traži da se migranti izbace iz BiH.

– Za njih ne možemo da pravimo politike smještaja. To je neprihvatljivo i Republika Srpska je rekla da to neće da dozvoli, jer to nije samo stvar humanitarog karaktera, imajući u vidu da se za vrijeme njihovog boravka u lokalnim zajednicama gdje borave dešavaju napadi na lokalno stanovništvo, te da i među njima postoje sukobi – pojasnio je Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpski previše da se bavi tim pitanjem, te da je najjednostavnije da se vrate tamo odakle su došli.

– Nismo mi zvali te migrante. Evropa je otvorila taj proces iz svog egoizma da što je više moguće pribavi jeftine radne snage za svoju industriju, koju razvija – rekao je Dodik.

IZVOR: SRPSKA INFO

Milorad-Dodik-clan-predsjednistva-BiH-12-foto-S-PASALIC.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano