Češka bijesna: U prodaji kalendar s fotografijama nacističkih zločinaca
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes u Češkoj.

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili, moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača "Naše vojsko" u Pragu, prenosi Hina. Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a.

Savez jevrejskih zajednica u Češkoj namjerava podnijeti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca, koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Kristoph Israng, njemački ambasador u Češkoj, izrazio je putem Twittera gnušanje.

"Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj historiji su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da neko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati."

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

Praško gradsko vijeće već je u aprilu poništilo najam prodajnog prostora, navodeći etičke razloge.

Izdavač "Naše vojsko" u prošlosti je izazvao bijes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: