Čovjek koji je poslao Tysona u penziju danas je drvosječa
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Danas nije lako pronaći čovjeka koji je pobijedio velikog šampiona. U posljednje vrijeme njegovo se ime spominje češće nego inače, zato što je poraslo zanimanje za ovog drugog boksača, ali Kevin McBride bavi se svojim poslom kao inače. Ne želi puno pažnje i ne traži pažnju, on je zadovoljan. Svoju rutinsku svakodnevicu provodi sa suprugom i dvoje djece u Bostonu u Massachusettsu, piše Daily Mail.

"Radim za stručnjaka za drveće. Rušim stabla, vičem 'pazi drvo', čistim snijeg i slično. Dobro je, drži me zauzetim. Moj je posao da pokupim stvari i odložim ih", kaže McBride.

Često navrati na boksačke evente, ali ne bavi se treniranjem boraca, niti se drži nekadašnjeg života. Isto tako, prestao je piti, trijezan je već cijelo desetljeće.

"To je veća borba od one o kojoj govorite", kaže McBride. Ali u toj borbi pobjeđuje, kao što je iznenađujuće pobijedio i u borbi koja je održana prije gotovo 15 godina. Ishod je bio šokantan.

"Teško mi je vjerovati da je prošlo toliko godina", kaže danas 47-godišnji stasiti Irac. Ne daje mnogo intervjua o onome što se dogodilo te noći u Washingtonu, ali svega se dobro sjeća.

Tyson mu skoro odgrizao bradavicu

"Trenutačno se naša borba često spominje jer svaki put kad govore o njegovu povratku, govore i o posljednjem momku koji ga je pobijedio. Sviđa mi se to. Ne gledam često našu borbu, ali nedavno je netko objavio snimku na Facebooku. Snovi se ostvaruju, zar ne?"

Kevin McBride zaključio je karijeru Mikea Tysona 11. lipnja 2005. godine. Jedan vraški san se ostvario. A i priča je odlična, uključuje hipnozu, izlet u kino, pametne trenerove laži i ugriz koji je McBridea gotovo koštao bradavice, piše Daily Mail.

Da su obećanja održana, ta je borba mogla dovesti i prilike za osvajanje svjetskog naslova, ali McBride je to prežalio: "Velika je stvar već i boksati protiv Tysona, a kamoli pobijediti ga!"

"Svi su nam rekli da Kevin nema šanse"

Njegova priča počinje u srpnju 2004. godine. Tada je Tysona nokautirao Danny Williams, a McBride je odabran kao lagan suparnik za povratak. Ovaj 32-godišnjak iz Clonesa, s učinkom od 32 pobjede, četiri poraza i jednim neodlučenim ishodom, boksao je protiv skromnih suparnika pa se očekivalo da će ga vrlo blijedi Tyson lako pobijediti.

"Trenirali smo u Massachusettsu i ljudi su dolazili samo kako bi nam rekli da Kevin nema šanse", rekao je trener i menadžer Packie Collins za Sportmail.

Uz pokojnog Goodyja Petronellija, brat bivšeg svjetskog prvaka Stevea Collinsa bio je zadužen da pripremi McBridea za ovaj meč. I našao se u glavnoj ulozi.

"U kampu se radilo na umu i tijelu. Kevin je javno rekao da ima problema s pićem i o tome smo morali voditi računa. Desetotjedne pripreme započeli smo u odvojenim sobama, ali navečer sam vidio Kevina kako odlazi prema barovima. Pitao sam ga što radi, a on mi je odgovorio da ide u šetnju. Idući dan uzeli smo zajedničku sobu. Najvažnije je bilo uvjeriti ga da može pobijediti najgadnijeg boksača svijeta. Fotošopirali smo fotografiju koja je prikazivala Tysona na podu i Kevina kako slavi. To smo mu stavili kraj kreveta i to je bilo posljednje što bi pogledao svake večeri prije spavanja", objašnjava Collins.

Svaki tjedan radili na hipnozi

Bilo je i drugih misaonih trikova. Trčali su istom stazom u DW Field Parku koju je koristio veliki Rocky Marciano, a hipnoza je bila redovna.

"Radili smo na hipnozi svaki tjedan. Sjećam se kako su mi govorili da se nasmijem svaki put kad me Tyson udari. Ako pogledate borbu, vidjet ćete da se dosta smijem", govori McBride.

Kako se približavao tjedan borbe, Tyson je medijima počeo govoriti da će McBrideu izvaditi iznutricu kao ribi. A autsajder je pobjegao u kino.

"Upravo se pojavio film Cinderella Man, o boksaču za kojeg nitko nije vjerovao da će pobijediti. Posljednje tri večeri prije meča gledao sam taj film s Packiejem i kad bismo izašli, on bi rekao da je to znak. Bio je dobar psiholog", govori McBride.

U noći borbe Collins je napustio McBrideovu svlačionicu kako bi provjerio bandaže na Tysonovim šakama. Nije ga bilo više od sat vremena, zato što se pojavio Muhammad Ali, ali kad se Collins vratio McBrideu, ispričao mu je drukčiju priču.

"Rekao sam mu da se Tyson tresao, da je preplašen i nervozan i da su mu zbog toga morali triput popravljati bandažu", kaže Collins.

„Skoro mi je slomio lijevu ruku“

Ono što je uslijedilo bila je savršena oluja motiviranog autsajdera u borbi protiv ostarjele i bankrotirane legende koja se bori samo zbog novca. Nakon pet neslavnih rundi Tyson je vodio kod bodovnih sudaca, ali brzo se umarao. Potom je propao.

"I danas se sjećam kako me snažno pogodio u šestoj rundi. Bubnjevi su mi udarali u glavi. Instinktivno sam rekao: 'Je li to sve što možeš? U nevolji si!“ Tada je počeo svašta pokušavati. Prvo me primio za lijevu ruku i pokušao je slomiti. Trenutak kasnije pokušao me ugristi za bradavicu. Srećom je imao zaštitnu gumu za zube, inače bih ja danas bio Irac s jednom bradavicom", prisjetio se McBride za Daily Mail.

Za razliku od ugriza za uho Evandera Holyfielda osam godina ranije, ovaj je Tysonov ugriz prošao nekažnjeno, ali su mu oduzeta dva boda zbog udarca glavom. Bio je razotkriven.

Pri kraju šeste runde McBride se naslonio na Amerikanca i gurnuo ga na pod. Tysonovo nevoljko ustajanje nagovijestilo je ono što dolazi.

"Prizor Tysona na podu bio je identičan onome koji smo izradili u Photoshopu", rekao je Collins.

Kad se napokon dokopao svog kuta, bivši jedinstveni prvak svijeta u teškoj kategoriji je odustao.

Nevjerojatno. U tom pandemoniju Collins je prišao gubitniku.

"Rekao sam mu da znamo kako se prije 10 godina ovo ne bi moglo dogoditi. Tyson je samo prošaptao: 'Hvala.' Ne omalovažavam Kevinovu pobjedu, ali bilo je prilično tužno", kaže McBrideov trener.

"Oduševljeno sam plesao, istodobno svjestan da Tyson nije bio na vrhuncu. Ali te večeri sam se borio s njime i pobijedio", prisjeća se McBride i dodaje: "A onda, Muhammad Ali prilazi i fingira udarce, govoreći mi da je on najveći (greatest), ali da sam ja posljednji (latest). Kakav san.

Tysonova karijera, jedna od najvećih u povijesti boksa, bila je gotova. McBride je zaradio 150.000 dolara i potpisao za Dona Kinga, ali nikad nije dobio priliku boksati za svjetski naslov. Izgubio je šest od sljedećih osam mečeva i nakon borbe s alkoholom 2011. godine povukao se iz boksa zbog nedostatka motivacije.

"Nedostatak motiva nakon pobjede nad Tysonom bio je dio problema", priznaje McBride. Danas je to sretan dio njegove prošlosti. Ali on ne živi u prošlosti.

"Imam divnu obitelj i danas mi je to važno. Ipak, ta borba i sve oko nje bilo je odlično, iako nisam boksao za naslov. Sreo sam Tysona na nekom eventu prije nekoliko godina. Prišao sam mu i pitao ga sjeća li me se. Rukovali smo se i rekao mi je: 'Da, sjećam te se, Kevine", zaključio je McBride.

Sjećao ga se zbog te noći prije 15 godina, kao i mnogi drugi.

Index

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: