Crna kopriva kao lijek kod nekoliko vrsta bolesti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svi dijelovi biljke su dlakavi. Ljeti se rascvjetavaju ružičasto - ljubičasti cvjetovi u cvatovima, skupljeni u obliku pršljenova koji se nalaze na mjestima gdje se vršni listovi spajaju s četverobridastom stabljikom. Cvjetovi se beru u julu i avgustu, zatim suše, usitne i upotrebljavaju za pripremanje oparaka, uvaraka i tinktura. Crna kopriva se često kombinuje s drugim biljkama smirujućeg dejstva.

Sastojci
Cvjetovi sadrže fenilpropanoide, naročito verbaskocid i foritozid koji imaju umirujuća svojstva. Protuupalni flavonoidi su takođe pronađeni kod ove biljke.

Upotreba u liječenju

Crna kopriva se preporučuje za stanje uznemirenosti, naročito nesanice, tjeskobe, razdražljivosti, te nervne probleme uzrokovane menopauzom. Istraživanja koja su sproveli francuski naučnici 2000. godine potvrđuju smirujuća svojstva nekoliko fenilpropanoida nađenih u crnoj koprivi. Zahvaljujući smirujućem učinku, ova biljka se upotrebljava i protiv napada kašlja, te za ublažavanje grčeva u želucu. Lijek od obične crne koprive upotrebljava se za liječenje kašlja hripavca, ali i za ublažavanje morske bolesti i povraćanja, te zvonjenja u ušima.

crna kopriva3

Priprema i doziranje
Za liječenje nesanice, stanja tjeskobe, razdražljivosti i nervnih tegoba uzrokovanih menopauzom, napadaja kašlja, kašlja hripavca, grčeva u trbuhu i zvonjenja u ušima
Priprema: Stavite petnaest do trideset grama cvjetova crne koprive u jedan litar kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, uzimajte tri šoljice na dan prije jela Tinktura: Stavite trideset kapi u čašu vode i uzimajte tri puta na dan.

 

Upozorenja
Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom, osobe s jetrenim tegobama trebaju izbjegavati upotrebu crne koprive, izbjegavajte upotrebu crne koprive za vrijeme trudnoće i dojenja, crna kopriva sadrži derivate furana i labdana koji mogu oštetiti jetru, pa je treba koristiti vrlo oprezno.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano