Crni luk: čudo narodne medicine, pomaže u liječenju dijabetesa, anemije, kardiovaskularnih problema...
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Da li ste znali da luk ima neverovatna lekovita svojstva i da od njega može da se napravi napitak koji leči veliki broj bolesti?

 

Iako možda nema najprijatniji ukus, njegova moć u lečenju je velika zbog izrazito velikog sadržaja pigmenta poznatim kao kvercetin. Upravo je ovaj pigment uglavnom zaslužan za lekovitost raznih biljaka, a istraživanja su pokazala da se ta materija bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica.

 

 

Najveća koncentracija kvercetina u crnom luku nalazi se u njegovoj ljusci, pa se baš zbog toga često preporučuje da prilikom kuvanja supe koristite neoguljeni luk. Osim toga, dokazano je da je kvercetin i moćan antioksidans, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i izazivaju bolesti. Takođe, crni luk je i bogat izvor C vitamina, koji, iako ne sprečava nastanak bolesti, pomaže u skraćivanju trajanja simptoma ukoliko ga koristimo na samom početku njihovog nastanka.

 

 

Uz vitamin C, crni luk sadrži i vitamine A, B i E, tako da revitalizuje naš organizam i poboljšava zdravlje u celini. Još jedno bitno svojstvo ovog povrća je veliko prisustvo hroma, minerala koji pomaže ćelijama da reaguju na insulin — drugim rečima, što više konzumirate crni luk, to je niži nivo glukoze.

U ovim slučajevima deluje bolje od bilo kog leka:

 

1. Pomaže dijabetičarima

 

Prema kliničkim istraživanjima, hrom kojeg ima u velikim količinama, utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, povećava tolerantnost na glukozu, snižava insulin, kao i ukupan holesterol i trigliceride, a pritom utiče i na povećanje dobrog holesterola.

 

2. Reguliše krvni pritisak

 

On utiče na snižavanje krvnog pritiska do normalnog nivoa, bez bilo kakvih nuspojava ili posledica po metabolizam.

 

3. Dobar za sve kardiovaskularne probleme

 

S obzirom da je moćan antioksidans, pa zbog toga igra važnu ulogu u sprečavanju oksidacije molekula holesterola. Upravo su oksidovani molekuli holesterola ti koji se lepe za naše arterije i krvne sudove i izazivaju arterijsko začepljenje.

 

4. Smanjuje rizik od nastanka raka

 

Luk sadrži ogromne količine molekula sumpora. Ovi molekuli, osim što pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, takođe su odgovorni i za prevenciju širenja kancera u organizmu preko ćelijske apoteoze.

 

5. Leči anemiju

 

6. Umiruje bolove u stomaku i želucu

 

Crni luk ima analgetska i antibakterijska svojstva koja će vam pomoći da umirite stomak i druge želudačne sindrome.

 

7. Smiruje urinarne infekcije

 

Zahvaljujući antibakterijskom svojstu ubija i sve bakterije koje izazivaju urinarne nfekcije.

 

8. Smiruje napade astme

 

Medicinska istraživanja su pokazala da sumpor sprečava razvoj biohemijskih tvorevina koje potencijalno dovode do astmatičnih oboljenja, a pošto je izrazito bogat sumporom, čaj od crnog luka omogućiće njihovu efektivnu prevenciju.

 

9. Sagoreva masne naslage 

 

Luk je izrazito bogat hranljivim vlaknima, mineralima i pomenutim antioksidansom kvercetinom, a sve to može vrlo efikasno doprineti gubitku kilaže.

 

10. Zaustavlja starenje

 

 

Luk se pokazao kao vrlo delotvorno sredstvo protiv starenja. Vitamini A, C i E koje u luku nalazimo, važni su za lečenje oštećenja kože nastalih od UV zraka, kao i za prevenciju prevremenog starenja kože do kojeg dolazi zahvaljujući lošem dejstvu slobodnih radikala. Luk sadrži visoku koncetraciju kvercetina, najmoćnijeg antioksidansa koji čuva našu kožu od bora. S druge strane, vitamini i sumpor održavaju vašu kožu mekom i elastičnom.

Za pripremu čaja biće vam  potrebne 2 glavice luka i litar vode.

 

Priprema:

 

  • Odaberite 2 glavice crnog luka sa ljuskom, operite ga i isecite svaku na 4 dela;
  • Stavite luk u 1 litar vode i kuvajte sve dok ne ostane trećina vode;
  • Procedite čaj i ostavite da se malo ohladi.

 

Najbolje je ovaj čaj piti pred spavanje. S obzirom da nema baš najlepši ukus, možete da zasladiti kašikom meda ili smeđeg šećera.

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano