Crni luk, "lijek za sedam bolesti"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U savremenoj fitoterapiji ističe se 15 ljekovitih svojstava, koja se primjenjuju za dvostruko veći broj bolesti

Osim što poboljšava ukus različitim jelima, crni luk je kroz vijekove potvrdio i brojna ljekovita svojstva. Stari Sloveni su ga nazvali "lijek za sedam bolesti", a u savremenoj fitoterapiji ističe se 15 ljekovitih svojstava, koja se primjenjuju za dvostruko veći broj bolesti.

Sadrži malo kalorija i oko 150 korisnih sastojaka, a karakterističan miris mu daju eterična ulja i organske kiseline, limunska i jabučna. Sadrži i veliku količinu provitamina A, vitamin C i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U značajnijim količinama prisutni su jod, fosfor i sumpor, a zbog biljnog hormona glukokinina, koji deluje slično insulinu, preporučuje se dijabetičarima jer snižava šećer.

Zdravstveni benefiti

Poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne sudove, povećavajući uz to i dobar (HDL) holesterol. Takođe, snižava povišen krvni pritisak, pomaže i u regeneraciji krvnih ćelija, pa se koristi kod blažih oblika anemije. Djeluje na disajne organe kao sekretolitik i ekspetorans, olakšava disanje jer otvara alveole. Zato je poznat kao narodni lijek protiv prehlade, bilo kao sirup ili obloga.

Crni luk pobošljava rad glatke muskulature crijeva i materice, dobar je i diuretik jer smanjuje otoke, naročito kod nakupljanja tečnosti u trbuhu. Sumpor u njemu, koji nas tjera da plačemo dok ga sjeckamo, deluje protiv upala.

Kod ateroskleroze, zakrčenja krvnih sudova, pomaže sok od crnog luka i meda. Svježi sok od luka je dobar i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje i nosa, kao i za inhalaciju sinusa.

Postoje li neželjena dejstva crnog luka?

Konzumiranje svježeg crnog luka može da pojača napad kiseline u želucu (gorušice). Opisana je i alergija na crni luk, a osobe koje piju antikoagulantne lijekove (lijekove za razrjeđivanje krvi) moraju biti oprezne jer konzumiranje veće količine zelenih listova luka može da pojača njihovo dejstvo, odnosno dovede do pojave neželjenih reakcija - krvarenja.

Kako je najzdravije konzumirati crni luk?

Najzdravije je konzumirati svježi crni luk. Treba voditi računa da se skine samo gornja kora i da se prvi slojevi oljuštenog luka ne skidaju jer se najveći dio zdravih supstanci (pomenutih vitamina i antioksidanata) nalazi upravo u tom dijelu biljke. Naravno, možete ga konzumirati i kuvanog i prženog, ali je tada količina zdravih supstanci manja jer visoka temperatura uništava najveći broj njih, a posebno vitamin C.

Nezavisne.com
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: