Crnogorski ministar izričit: Za žaljenje je to što radi Srbija




PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je to što rade naši prvi susjedi odnosno Srbija, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović. Svjedočimo, dodaje jednoj gruboj medijskoj kampanji kakva nije viđena od Miloševićevog režima, a sve u cilju da se predstojeći izbori u Crnoj Gori usmjere u željenom pravcu. Ministar se osvrnuo i na naš evropski put te na posledice pandemije koronavirusa na politiku proširenja.

“Svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da smo mi nezavisna država i članica NATO-a. Naši susjedi poput Srbije odlučili su se ipak za grubu varijantu miješanja u unutrasnja pitanja Crne Gore. Kako bi vjerovatno usmjerili izbore koji nama predstoje u željenom pravcu”, smatra on.

U tom smislu, kako kaže, prisustvovali smo, odnosno prisustvujemo svakodnevno jednoj kampanji u medijima, srpskim medijima protiv Crne Gore kakva nije viđena od Miloševićevog vremena, moža je čak i intezivnija u ovom momentu. On podsjeća i na neprimjerene izjave srpskih zvaničnika koje su gotovo svakodnevne. Radi se, kaže, o korupsu čitavih aktivnosti.

“Grubom vrijeđanju države i njenih najviših zvaničnika, negiranju crnogorske nacije, političkoj aktivaciji SPC-a, pritiscima razne vrste i to je nešto što prvi susjed ne bi trebalo da radi pogotovo ako želi atmosferu dobrosusjedstva i saradnje u regionu”, istakao je Darmanović.

Ministar ne vjeruje da će miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore skorije prestati dodajući da ovo nije prvi talas sprpskog nacionalizma sa kojim se susreće Crna Gora. Prvi je bio pod vlašću Slobodana Miloševića, drugi je predvodio Vojislav Koštunica prije.

“I treći je ovaj sada pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve a to je da se u Ctnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak iako bi bila nezavisna država prije svega u srpsku državu. Mi naravno na tako nešto ne možemo pristati kao zemlja”, smatra on.

Izuzev direktnih prijetnji gotovo da nema vrste kampanje koja protiv Crne Gore već nije upotrijebljena.

"Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost 2006. godine, niti postala članica NATO-a 2017. da bi bila bilo čiji satelit i za žaljenje je što naši prvi susjedi to rade”, naveo je on.

Govoreći o 13 julu – Danu državnosti, Darmanović napominje da je taj datum za Crnu Goru simbol nezavisnosti, slobode i antifašizma.

“Njegovo se značenje ne može promijeniti osim nasilno. Osim potpunih prekrajanjem istorije tako da je on značajan dio crnogorskog identiteta”, naveo je Darmanović.

On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je ostavila traga na ekonomije svih zemalja svijeta. Iako je Njemačka, koja sada predsjedava Evropskom unijom najavila da će biti fokusirana na ublažavanje ekonomskih posljedica, Darmanović ne očekuje da će politika proširenja biti zapostavljena.

“Očekujemo da se pod njemačkim predsjedavanjem taj trend nastavi iako će Njemačka biti fokusirana na ekonomski oporavak ali Njemačka je zagovornik proširenja i kancelarka Angela Merkel je prije neki dan u govoru koji je održala pomenula evropsku perspektivu Zapadnog Balkana kao nešto što je bitno za samu EU. Tako da mi vjerujemo da će biti posledica, biće fokusiranja na posledice pandemije ali da politika proširenja, ne samo da neće nestati sa radara nego mislim da će ova Evropska komisija u nju uložiti više energije nego u prethodnom mandatu. Rezultat izbora će umnogome odrediti sudbinu pregovaračkg procesa, zavisno od toga ko će preuzeti kormilo zemlje”, ocijenio je Darmanović i zaključuje da vjeruje da će Crna Gora nastaviti putem koji je išla i do sada.

Izvor: cdm.me





Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: