Da li jutarnju kafu treba da prati i čaša vode
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UŠolja jutarnje kafe za većinu je pojam početka dana. To je prvi korak, koji usmjerava sve dalje. Jutranja kafa je buđenje i poziv za daju akciju. No, važno pitanje jeste da li jutarnju kafu treba piti uz čašu vode, kako se kafa inače u kafeterijama i servira?

Pored toga što nam često prija da kafu "zalijemo" vodom, za to postoji i zdravstveno opravdanje.

"Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tjera da mokrite i, dok količina vode u šolji čaja, na primer, može da nadoknadi taj gubitak tečnosti, rekla bih da je vredno popiti čašu vode u isto vreme, sa kafom - objašnjava dr Filipa Kej, Lekar opšte prakse, a prenosi "Metro.co.uk".

Suština svega je da ostanete hidrirani.

"Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se gube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidratacija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osećaćete se budnije, to će poboljšati varenje i sprečiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu", kaže dr Kej.

Dr Filipa ističe da, iako je piti vodu ujutru zdravije od konzumiranja pića sa kofeinom, pomalo je mit da morate prvo da pijete vodu ujutru, piše Telegraf.

"Nekim ljudima, na primer, možda bi bilo bolje da popiju čašu mleka, jer ima proteina i masti, a možda i ne mogu da jedu hranu ujutru. Voda nije jedina tečnost koju možete da imate, a kofein nije strašan. Glavna stvar je da popijete piće",  objašnjava dr Kej.
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: