Da li se u Njemačkoj sprema talas stečaja na jesen?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Da li se u Njemačkoj sprema talas stečaja na jesen?Korona je gurnula njemačku ekonomiju u najveću krizu poslije Drugog svjetskog rata. Ipak, broj stečaja za sada je manji nego ranijih godina - zahvaljujući državnoj pomoći. Međutim, veliki krah prijeti na jesen.

 

Deutschland Meiningen Coronavirus - Geschäftsaufgabe (picture-alliance/dpa/M. Reichel)

Spasiti ili pustiti da propadne? To je bilo veliko pitanje u martu. Savezna vlada je odlučila da spasava.

 

U Njemačkoj su kompanije obavezne da podnesu zahtjev za stečaj - ako više ne mogu da izvršavaju svoje obaveze plaćanja ili su prezadužene. Zbog pandemije korone, od 1. marta, i za sada do kraja septembra, firme su oslobođene te obaveze.

 

Mnogim kompanijama je taj predah bio potreban jer se ekonomija našla u škripcu. To se vidi i po razvoju bruto domaćeg proizvoda: već u prvom tromjesečju je pao za dva procenta, a u drugom za deset procenata. Za godinu u cjelini, stručnjaci očekuju minus od pet do osam procenata.

 

Da bi se pomoglo kompanijama, uslijedili su ogromni paketi za spasavanje - u Njemačkoj i cijeloj Evropskoj uniji. Između ostalog, savezna Vlada je ublažila propise o takozvanom radu sa skraćenim radnim vremenom, smanjila stopu PDV-a, odobrila privremnu pomoć i poreske olakšice ili je direktno postala jedan od vlasnika velikih kompanija. 

 

Budi dobra do oktobra

 

Ali, da li sve to pomaže kompanijama da se oporave? U međuvremenu, postoji bojazan da bi u oktobru moglo doći do velikog talasa stečaja, čim ponovo počne da se primjenjuje obaveza podnošenja zahtjeva za stečaj.

 

Infografiken Insolvenzen in Deutschland EN

Broj stečaja se prvo smanjio. „Bilo ih je preko osam procenata manje u prvoj polovini godine nego u istom periodu prošle godine“, kaže Patrik-Ludvig Hanč iz agencije za izdavanje kreditne sposobnosti Creditreform. Savezni zavod za statistiku za jul čak navodi smanjenje od 30 procenata.

 

Čak i ako se to može tumačiti kao uspjeh, brojke ukazuju i sljedeće - od mjera proftiraju kompanije koje su imale probleme i prije korone. Naime, od obaveze podnošenja stečaja izuzete su sve kompanije koje su od 31. decembra 2019. bile prezadužene ili su imale poteškoće sa plaćanjem. Međutim, tog ključnog datuma - u Njemačkoj nije bilo govora o koroni i pandemiji. Zbog toga su se masi za spasavanje našle i mnoge firme kojima tu nije mjesto.

 

Trule komapnije ugrožavaju zdrave

 

U početku je, naravno, bilo važno preduzećima dati dovoljno slobode kako bi državne mjere pomoći mogle da djeluju.

 

Međutim, u načelu je važno da i u krizi postoji čišćenje tržišta kroz stečaje, rekao je Hanč. „Ako nijedna kompanija ne ode pod stečaj i ne nestane sa tržišta, to znači da više ne postoji razlika između dobrih i loših poslovnih modela.“ Time se može stvoriti problem zdravim kompanijama.

 

Kada se privreda ponovo pokrene, kompanije i dalje moraju biti oprezne, „jer ni same ne znaju ko je zapravo u stečaju ili nelikvidan i ko će zaista platiti račune“, objašnjava Hanč. Kao rezultat toga, čak i zdrave kompanije mogu upasti u probleme ako im računi ne budu plaćeni. Prijete takozvani lančani stečajevi.

 

Istraživački centar Dojče bank upozorava da takve „zombi kompanije“ „sprovode agresivnu politiku cijena koja opterećuje profitnu maržu zdravih kompanija i koči strukturne promjene u cjelini.“

 

 

Ne smije se zaboraviti da je još prije korone u mnogim oblastima ekonomije, poput automobilske industrije ili trgovine - počela transformacija. „Korona je sada nešto poput katalizatora“, ističe Hanč. Zbog suspenzije obaveze podnošenja zahtjeva za stečaj taj katalizaor sada ne funkcioniše.

 

Ako čim istekne suspenzija zakona, zaista dođe do talasa stečaja, to će uticati i na tržište rada, kaže Klaus-Hajner Rol iz Instituta za njemačku privredu.

 

Ozbiljno je posebno i to što će biti pogođene banke. „One su povjerioci tih nesolventnih kompanija, a to znači da postoji rizik od bankarske krize", rekao je Rol.

 

Seizmograf zvani stečaj - isključen

 

Ali, kako zapravo stoji stvar sa kompanijama u Njemačkoj?

 

Stečaj je u normalnim vremenima svojevrsni seizmograf za stanje u ekonomiji, kaže Hanč. Pošto je sada „ugašen“, Creditreform je koristio druge pokazatelje.

 

„Posmatrali smo kako se plaćaju računi, koliko ima narudžbina i mnoge druge aspekte. Došli smo do zaključka da kompanijama ne ide dobro“.

 

To ne iznenađuje. Mnogim kompanijama postepeno ponestaje novca. U svakom slučaju, sve je više nepodmirenih računa koji se tek kasno izmire. Trenutno je ponašanje komapanija u tom pogledu gore nego ikada otkad se počelo sa praćenjem tog aspekta poslovanja, dakle od ljeta 2015.

 

Prema istraživanju instituta Ifo u junu, petina njemačkih kompanija smatra da je egzistencijalno ugroženo koronom. Prema procenama Creditreforma, u septembru će se oko 550.000 kompanija naći u problemima - ogromnim ili manjim. Radi poređenja: 2018. bilo je ih oko 330.000, tih takozvanih zombi kompanija.

 

Samo odloženi problemi

 

Ako takozvana korona kriza potraje duže i ako se produži suspenzija obaveze podnošenja zahtjeva za stečaj, broj „bolesnih“ kompanija će se povećati, siguran je Hanč. Savezna ministarka pravde Kristine Lambreht hoće produžetak suspenzije do marta 2021.

 

S druge strane, kompanije su zabrinute. Predsjednik Njemačke privredne komore (DIHK) Erik Švajcer veruje da bi „produženje bilo jednostrano na štetu povjerilaca i tako ugrozilo druge kompanije“. On smatra da bi bilo bolje kada bi se zakon o stečaju reformisao. Udruženje stečajnih upravnika u Njemačkoj takođe upozorava na dalju suspenziju obaveze prijavljivanja stečaja.

 

Kako bi se smanjio očekivani talas stečaja i da se prezaduženost kompanija ne bi pogoršala, Klaus-Hajner Rol predlaže da se više ne daju hitni krediti, jer „u nekom trenutku ti krediti moraju da se vraćaju." Umjesto toga, određeni krediti koje je kompanija dobila, mogli bi postepeno da budu pretvoreni u pomoć - na primjer za zadržavanje radnih mjesta ili stručnu obuku.

dw.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: