Da li ste znali da su kancerogene?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Kancer, tumor, rak... sinonimi za bolest od koje svi strepimo. Naučnici još nisu uspeli da dokažu šta je to što konkretno prouzrokuje nastanak ove bolesti. Pored mnogih istraživanja, možemo da znamo šta to, donekle, povećava rizik od nastanka tumora, i na taj način sami sebe zaštitimo i suzdržimo se korišćenja istih. 

Nepotrebno je pisati o tome da ne bi trebalo koristiti solarijume zbog UV zrakova koji ovi  aparati proizvode, a koji su zaslužni za rak kože, odnosno melanom. 

Ovo je lista nekih najkancerogenijih stvari i materija :

1. Čađ i prašina su česti uzroci raka. Na osnovu ovoga postoji i bolest koja se zove "Dimnjačarski rak", jer upravo kod ovog zanimanje se najčešće i javlja. Samim tim, proizvođači nameštaja, drvoseče, i slična zanimanja, uprovo zbog prašine spadaju u ugroženu grupu. Ukoliko se bavite nekom od ovih zanimanja, imajte na umu ovu činjenicu i na vreme se zaštitite!

2. Ugalj, odnosno njegova upotreba kao sredstvo za ogrev može znatno doprineti pojavi raka.

3. Kokice iz mirkotalasne su jako brze i lake za spremanje,  a ujedno i ukusne. Međutim, mnogo nas ne zna da se u papiru omota kokica, nalazi hemikalija koja se oslobađa na toploti, a dokazano je jedan od uzrokivača raka. 

4. Rak grla, jetre, dojke i debelog creva najčešće nastaje usled preteranog konzumiranja alkohola. 

5. Ista situacija se dešava ukoliko u enormnim količinama koristimo duvan, ili smo pasivan pušač- odnosno udišemo duvanski dim, bez obzira da li pušimo mi, ili neko drugi. 

6. Kontraceptivna sredstva, takođe, mogu biti uzročnici raka. To se upravo dešava jer se, usled prevelikog konzumiranja istih, nivo estrogena i progesterona u krvi povećava. 


Nikada ne možemo biti stopostotno sigurni kada je u pitanju izazivač raka. Gore navedene materije i namirnice su samo neke od mogućih izazivača, a na nama je da ih prestanemo koristiti, ili, eventualno, smanjimo njihovu upotrebu što je više moguće. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano