DA LI TREBA DA NOSIMO CRNINU KAD NAM UMRE BLISKA OSOBA? Vladika Grigorije razrešio DILEMU koja muči mnoge Srbe!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vladika Grigorije jedno je od retkih sveštenih lica koji se vernicima obraća putem društvenih mreža i na moderan način pristupa pravoslavnim verovanjima i običajima.

On često razrešava mnoge dileme pravoslavnih vernika, te se tako nedavno na Tviteru osvrnuo na jednu od večitih tema kod Srba - treba li nositi crninu kad neko blizak umre.

 

Ovaj običaj prenosi se s generacije na generaciju, a moderno doba ga sve više potiskuje, zbog čega se često vode žustre polemike.

Mnogi veruju da bi crninu nakon smrti bliske osobe trebalo nositi najmanje 40 dana, pa ak i celu godinu, dok je sve manje onih koji ovaj običaj upražnjavaju.

Odgovor na ovu dilemu dao je vladika Grigorije, a mi ga prenosimo u celosti.

"Da li treba nositi crninu nakon smrti bliskih ljudi?! Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?!

Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz.

Crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju, i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni.

Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite

Ako neko ipak želi i oseća potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili

Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite.

Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine", poručio je vladika Grigorije.

(Kurir.rs)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: