Danas je Matijevdan
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-USrpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju.

On je bio Jevrejin i bogati poreznik koji je sakupljao prihode na putu koji je prelazio od Kapernauma iz Galileje u Siriju. Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cijenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promijenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga slijedi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovjedao je hrišćanstvo i iscjeljivao bolesne, izgonio đavole, liječio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svjedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovjedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini. Po odlasku iz Jerusalima propovjedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej. Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Matijevdan se u mnogim porodicama, a naročito među Srbima iz Hercegovine obilježava kao krsna slava.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, pa tako i Uprava carina Srbije obilježava upravo ovaj dan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

 

ATV
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: