Danas je VELIKA GOSPOJINA! Nemojte se OGREŠITI: Do 21. septembra pridržavajte se PRAVILA i bićete zdravi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju jedan od najvećih verskih praznika, posebno slavljen među ženama.

anas se u pravoslavlju slavi Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice prema gregorijanskom kalendaru. Ovaj veliki praznik završava se Gospojinski post, a posebno je cenjen među majkama i ženama.

Danas se završava Gospojinski post i posećuju crkve i manastiri širom Srbije

 

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da žene poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući. Ne preporučuje se obavljanje kućnih poslova. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

Prema pravoslavnom kanonu, Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira. U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića sa početka 13. veka, oslikana je jedna od najlepših freski uspenja.

Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Običaji na Veliku Gospojinu

U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male Gospojine koja se slavi 21. septembra, najbolje brati lekovito bilje kojim se leče se razne bolesti.

Po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Jedan sa najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici. Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

Na dan Velike Gospojine beru se lekovito bilje i trave za koje se veruje da imaju posebno čudotvornu moć. Beru se borovnice i lekovite trave, a veruje da se će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

Devojke i momci koji se upoznaju na vašarima i u portama manastira na ovaj dan i ugovore svadbu imaju srećan brak i brojno potomstvo.

izvor: Novosti

Velika Gospojina

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: