DANAS SLAVIMO VELIKI PRAZNIK: Veruje se da je ovo najbolji dan za NOVI POČETAK, dobro je da se pomole nerotkinje
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Sabor Arhangela Gavrila se pored 8. aprila, slavi i 26. jula, kao Letnji Aranđelovdan.

Iako u kalendaru nije obeležen kao crveno slovo, Crkva mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao - blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Praznik je ustanovljen na Svetoj gori u IX veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje gde je prstom ispisao na kamenu pesmu Bogorodici.

Sabor Arhangela Gavrila se pored 8. aprila, slavi i 26. jula, kao Letnji Aranđelovdan.

Za sveca su vezni mnogobrojni običaji. Devojke ne uzimaju ručne radove u ruke, ali za muške je ovo najbolji dan za mobu. U narodu je ostalo ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se veruje da on donosi "blage" i lepe vesti.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju običaji, prema kojima je, onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

U Bosni ga slave i kao "Volujskog sveca", sa čime se slažu i u Takovskom kraju, gde je po verovanju jednom seljaku, pojenjem grla na sedam izvora, izlečio bolješljivu stoku.

Arhanđeo Gavrilo je "živa sila bestelesna" i "jedan od sedmorice serafima" najbližih Božijem prestolu.

Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv "palih" anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Njegovu blagodetnu ulogu priznaju, praznuju i slave sve tri monoteističke religije – judeizam, hrišćanstvo i islam. Jevreji smatraju da Božiji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji, a hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.

Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. On je i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog - Svetog Jovana Krstitelja.

IZVOR: SRBIJA DANAS

Crni nombarder portal

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: