Deficit u budžetu Republike Srpske iznosi 412 miliona KM
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Iz entitetske vlade očekuju značajan pad ekonomske aktivnosti zbog pandemije virusa korona, a čije se posljedice već mogu primijetiti posmatrajući kretanje naplate javnih prihoda, koji u drugoj polovini marta i tokom aprila imaju pad od oko 16,1 posto u odnosu na isti period lani.

"Radi ublažavanja negativnih posljedica usvojena je Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Covid-19, a mjere koje su propisane navedenom uredbom imat će određeni uticaj na kretanje prihoda tokom 2020. godine", navedeno je u Prijedoru rebalansa budžeta RS koji će biti razmatran sutra na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta.

S obzirom na trenutnu situaciju, kao i mjere koje se preduzimaju zbog pomoći privredi, procjena budžetskih prihoda je urađena uz pretpostavku da će doći do značajnog pada prihoda u drugom kvartalu 2020., a zatim će uslijediti blagi oporavak ostvarenja prihoda u trećem i četvrtom kvartalu ove godine.

Očekuje se i značajan pad svih makroekonomskih pokazatelja, a procijenjeni BDP iznosit će minus 3,3 posto, dok se očekuje da će cijene prosječno pasti za 0,4 posto.

Ukupna budžetska sredstva planirana Prijedlogom rebalansa budžeta RS za 2020. godinu iznose tri milijarde i 613 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 188 miliona KM, odnosno 5,5 posto u odnosu na budžetski okvir za 2020. godinu.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u RS, koja je uzrokovana širenjem virusom korona, mijenja se i odluka o zaduženju na domaćem i inostranom tržištu.

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM i to na domaćem tržištu do 354,1 milion, od čega je već realizovano 214.134.000 KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

RS na inostranom tržištu planira da uzme kredite do iznosa od 323.866.000 KM i to zaduženjem kod MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke.

 

Izvor : Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: