DEVOJČICA SA SMETNJAMA (14) ZATRUDNELA NAKON ŠTO JU JE SILOVAO UJAK: Zatražila je lekarsku pomoć i abortus - lekari su odbili uz SRAMNO objašnjenje
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UČetrnaestogodišnjoj devojčici sa smetnjama u razvoju za nekoliko meseci život se pretvorio u potpuni pakao.

Prvo ju je silovao ujak, a potom je utvrđeno da je trudna.

I što je najgore od svega, lekari u dve bolnice odbili su da joj urade abortus.

Naime, iako je 14-godišnja devojčica očigledno bila žrtva zlostavljanja, lekari su kategorički odbili da joj izvrše abortus, a nisu želeli čak ni da joj kažu gde bi mogla da izvrši legalan abortus, što je protivzakonito.

Tetka devojčice, koja ju je odvela kod lekara kaže da su se oni prema njoj poneli "brutalno i nehumano".

Navodi da im je čak i dostavila i dokumentaciju od tužioca u kojoj je navedeno da je silovana i da bi abortus bio legalan.

- Rekli su mi da oni neće da ga izvrše, da ne znaju gde može da uradi. Drsko su nam rekli da izađemo iz njihove bolnice - rekla je tetka.

Tetka je potom kontaktirala organizaciju za reproduktivno zdravlje Federa, koja je pomogla mladoj devojci da ode u Varšavu, gde je bezbedno i uspešno obavljen abortus.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u poljskoj javnosti, jer su građani ove zemlje godinama ogorčeni zakon o abortusu, koji je na snazi u njihovoj zemlji, a koji važi za jedan od najstrožih na svetu.

U Poljskoj prekid trudnoće je legalan samo ako je rezultat krivičnog dela kao poput silovanja ili incesta ili kada je zdravlje žene ugroženo.

devojka

Foto: Profimedia

Međutim, lekari i tada mogu da odbiju da ga izvrše iz čisto etičkih razloga.

Portparol Ministarstva zdravlja Vojčeh Andrusevič potvrdio je da lokalne bolnice nisu poštovale zakon i pokrenuta je istraga.

- Takav abortus ili treba da se uradi ili da se odredi mesto gde se takav abortus može obaviti, tako da je bolnica postupila suprotno zakonskim odredbama - rekao je Andrusevič.

Artur Plahta, ginekolog i član Lekarske komore, rekao je da je ogorčen zbog ovakvog postupanja kolega.

- Stidim ih se jer nisu pomogli detetu. Ovo dete je doživelo dve tragedije: neko ju je silovao, taj neko je član njene porodice, a onda lekari nisu hteli da joj pomognu - rekao je Plahta.

Na posletku, poverenik za prava pacijenata je rekao i da iako se pojedini lekari mogu pozvati na "klauzulu savesti" i odbiti da izvrše abortus, cela bolnica ne može.

SD
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: