Dileri koriste službe dostave hrane za transport droga tokom mjera zatvaranja zbog virusa COVID-19.
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Hapšenja širom svijeta zahvaljujući državama u koje spadaju  Irska, Španija i Malezija koje su prijavile novi modus operandi INTERPOL-u.

LYON: 

ALERT INTERPOL-a upozorava da kriminalne organizacije koriste usluge dostave hrane za prijevoz droge i druge nezakonite robe dok se zemlje zaključavaju za vrijeme globalne pandemije COVID-19.

INTERPOL je zaprimio izvještaje od policije u Irskoj, Maleziji, Španiji i Velikoj Britaniji u kojima se identificiraju vozači koji prevoze drogu kao što su kokain, marihuana, ketamin i ekstazi.

Početkom aprila španska nacionalna policija identificirala je i uhapsila sedam osoba obučenih kao vozače dostavljanja hrane u Alicanteu i Valenciji. Osumnjičeni su uhvaćeni da su kokain i marihuanu dostavljali biciklom, motociklom i automobilom - neke od droga bile su sakrivene u lažnom dnu ruksaka za kućnu dostavu.

U Irskoj su Gardaijevi službenici pronašli 8 kilograma kokaina kao i dva pištolja sakrivene u kutijama za pizze.

INTERPOL alert:

Na temelju ovih hapšenja, kao i incidenata u drugim zemljama, INTERPOL je objavio „ljubičastu potjernicu“ upozorivši svojih 194 država članica na ovaj novi „modus operandi“ (op. a: način izvršenja).

Ljubičasta obaveštenja pružaju informacije o predmetima, uređajima i načinima prikrivanja koje koriste kriminalci - informacije kojima organizacije za provođenje zakona mogu pristupiti putem sigurnog komunikacijskog kanala I-24/7 INTERPOL-a.

„Dok kriminalci nastavljaju da prilagođavaju svoje aktivnosti svetu koji je zaustavljen virusom COVID-19, INTERPOL-ove ljubičaste potjernice su osnovna sredstva u omogućavanju policiji širom sveta da uče na uspjehu jedni od drugih i da se pozabave promenljivim obrascima kriminala“, rekao je Stephen Kavanagh, izvršni direktor INTERPOL-ove Policijske službe.

„Zahvaljujući Španiji i drugim zemljama koje putem INTERPOL-a dijele vitalne informacije o policiji, možemo osigurati da se provedba zakona širom svijeta ne samo ažurira o novonastalim prijetnjama, već im omogućuje da se s njima suoče“, dodao je gospodin Kavanagh.

„Da bi održala nacionalnu sigurnost, uloga španske policije je da pruža stalnu podršku svim inicijativama koje reaguju na nove bezbjednosne izazove“, rekao je Carlos A. Vázquez Ara, glavni komesar španske nacionalne policije.

INTERPOL-ova Ljubičasta potjernica, dijeli znanje o nastajanju „modus operandi“ s policijskim snagama širom svijeta, tako da se mogu poduzeti i preventivne i proaktivne mjere protiv kriminalaca koji koriste ovu zdravstvenu krizu“, dodao je gospodin Vázquez Ara.

Služba dostave lijekova

Zatvaranja širom zemlje snažno su povećala potražnju za kućnom dostavom hrane i vozaći dostavnih vozila su čest prizor na inače napuštenim ulicama.

Vozači dostave mogu biti saučesnici ili nesvjesne karike u transportu droge. U slučajevima koji su dospjeli u INTERPOL-ovu pažnju, osumnjičeni su ponekad lažno maskirani kao dostavljaći hrane.

U drugim slučajevima, legitimni  vozači dostavne hrane svjesno i voljno isporučuju drogu u ime kriminalnih organizacija radi finansijske dobiti.

Legitimni  vozači dostavne hrane  korišćeni su i kao nesvjesne mazge droge.

U jednom malezijskom slučaju vozač dostave hrane u okrugu Gombak u Kuala Lumpuru kontaktirao je policiju i zatražio da se provjeri njegov paket hrane nakon što je postao sumnjiv. Vozač  je bio zadužen da isporuči jednu narudžbu indijske lepine, a pošiljka je težila otprilike 11 kilograma. Objavljeno je na zvaničnom INTERPOL-ovom web sajtu.

 

Izvor: Web sajt INTERPOL-a.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano