Dodik gledao ‘Daru’ i plakao: Treba snimati filmove o stradanju Srba
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je, poslije premijere filma “Dara iz Jasenovca” na RTRS-u, da treba nastaviti praviti filmove u kojima će se prikazati stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

“Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH”, rekao je Dodik za RTRS.

 

Dodik je ocijenio da treba snimiti film o stradanju Srba u Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka, te naglasio da je komunistički režim skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodnosti kojoj pripadaju.

 

On je naveo da treba snimiti i filmove o Garavicama, kod Bihaća, gdje je ubijeno 12.000 Srba, pa o Brodu na Drini, gdje je za dva dana ubijeno 6.000 Srba, Prebilovcima – hercegovačkom selu koje je nestalo u jamama.

 

Dodik je rekao da je film “Dara iz Jasenovca” izazvao snažne emocije.

 

“Snažne emocije i suze, i svi moji koji su gledali tako su reagovali. Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumijevanja. Jasenovac je kao tema prvi put obrađen na ovaj način. To je nešto što pokušavam posljednjih 15 godina da pokrenem”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Dodik je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, RS, Srbiji, režiseru, glumcima, “pogotovo djeci iz potkozarskih sela koja su maestralno odigrala svoje uloge i dala pečat čitavom filmu, naročito Biljani Čekić učenici iz Kozarske Dubice koja je glumila Daru”.

Prema Dodikovim riječima, film “Dara iz Jasenovca” ostaće upamćen i prenosiće se sa generacija na generaciju.

 

“To i jeste bio cilj. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mjesto na svijetu gdje je postojao dječiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju djecu, nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi”, naglasio je Dodik.

 

Dodik kaže da je i sam odrastao na pričama preživjelih iz Jasenovca.

 

“Sav moj kraj stradao je u Jasenovcu. Najveća ličnost mog djetinjstva je bio čovjek koji se uspio spasiti, zvao se Mirko Voruna. Maljem su ga tukli u glavu, ali imao je sreće da nije bilo smrtonosno. Bacili su ga u Savu, uspio je preživjeti, doplivati na drugu stranu. Ja sam odrastao na njegovim pričama”, rekao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da je priča o Jasenovcu skrivana od Titovog režima i da su oni veći zločinci i sučesnici o zločinu nego što se moglo pretpostaviti.

 

“Poznata je priča o Diani Budisavljević, koja je spasila 10.000 djece sa Kozare, a onda su komunisti oduzeli tu dokumentaciju, jer im nije odgovorala istina o Jasenovcu. Pola miliona ubijenih Srba nije bilo dovoljno da s pijetetom se odnosi prema žrtvama, čak ni komemoracije u samom Jasenovcu nije bilo prvih 25 godina poslije rata”, kaže Dodik.

 

Film “Dara iz Jasenovca” režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, ekskluzivno je premijerno prikazan sinoć na Radio televiziji Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano