Dodik: SPC remeti Đukanovićev režim da stvori vještački identitet
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je režim u Crnoj Gori antisrpski i da za poziciju Srba u toj zemlji više moraju da se zainteresuju i Republika Srpska i Srbija.

"Đukanovićev režim je antisrpski i čini sve da obezbijedi neki novi identitet. To je moguće samo ako rasrbi Srbe i onda te ljude pretvori u novu naciju. To i namjeravaju, ali ih u tome remeti Srpska pravoslavna crkva /SPC/, otuda i udar na našu crkvu", rekao je Dodik za "Politiku".

Prema njegovim riječima, ukoliko uspiju da sruše SPC otvoren im je put da stvore svoj "izvedeni, vještački identitet, slično kako su ovdje stvarani i neki drugi identiteti".

Najglasniji u napadima, dodao je Dodik, uvijek su oni koji i sami imaju korijene onih koje osporavaju.

Dodik smatra da se ne treba miješati u izborne procese, ali da postoji vjerovanje da će oni biti "koliko – toliko pošteni, jer samo to može da obezbijedi stabilnost Crnoj Gori".

On je podsjetio da je Srbija je u strategiji odbrane i spoljne politike jasno naznačila da je spremna da brani interese Srba, ne samo u Srbiji.

"Svi mi koji živimo van Srbije treba da smo zahvalni Beogradu na tom stavu", naglasio je Dodik.

O pitanju Kosova i Metohije, Dodik je uvjeren da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema boljeg branioca srpskih interesa na Kosovu i Metohiji.

"Pregovarači iz Beograda, sa Vučićem na čelu sigurno neće učiniti ništa na štetu kratkoročnih ili dugoročnih interesa srpkog naroda i srpske države. Naravno, da se razgovara o varijacijama, pa se sada iz toga prave politike, kao pričalo se o granicama, a zanemaruje se da se to ranije nije smjelo ni pomenuti", rekao je Dodik.

On smatra da Vučić mora da ima apsolutnu podršku, koja bi ga još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje.

"Možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rješenje, pa prave tu vrstu atmosferu", dodao je Dodik, koji je, kako je istakao, kao Srbin zainteresovan za ta zbivanja.

Prema njegovim riječima, Srbija više nema potrebu da prihvati bilo šta, iako neki ne žele da to prihvate.

Kosovo je veoma povezano sa Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumijemo dosljedan stav Beograda prema poštovanju integriteta i suvereniteta jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH", rekao je Dodik i dodao da ideja o statusu Republike Srpske nikada neće biti izgubljena.

IZVOR: ATV

Đukanović-Dodik: Od najvećih PRIJATELJA do političkih PROTIVNIKA ...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.