Dodik traži ostavku Džaferovića: Ako je ne podnese pokrećem proceduru smene
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se danas javnosti nakon sednice Predsedništva i rekao da je zatražio od Šefika Džaferovića da podnese ostavku, a da ako to ne uradi, će zatražiti njegovu smenu.

„Ako predsedavajući ne podnese ostavku tražiću njegovu smenu ako to ne učini do naredne sednice Predsedništva“ rekao je Dodik, kritikujući ga zbog samovoljnih istupa.

Dodik je najviše zamerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na Veću sigurnosti prošle nedelje, rekavši da za to nije imao odobrenje Predsedništva te i da je izneo lične stavove, prenosi Klix.ba.

 

"Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsedništva, odnosno Ministarstva spoljnih poslova, deluje mimo ustava, mimo poslovnika o radu", rekao je Dodik aludirajući na Biseru Turković.

Dodao je da od šestoro čelnih ljudi u ministarstvu spoljnih poslova nema nijednog Srbina. Takođe je naveo da od svih stranka jedino SDA u svome programu rada ima odredbe koje ruše Dejtonski sporazum, a da se Džaferović ponaša u skladu sa tim.

"Ne može to da koristi kao opravdanje da krši član D u kojem kaže zastupa usaglašene stavove predsedništva" optužio je Dodik Džaferovića.

Optužio je i Bošnjake da kroz nametanje sankcija Rusiji žele da se dodvore strancima sa Zapada.

Dodik je rekao i da je danas glasao za neke tačke u skladu sa interesima Republike Srpske, tačnije odluke vezane za određene grantove i ekonomska pitanja.

Milorad Dodik Milorad Dodik Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Predsedništvo je odoborilo i da opštinama Ljubinje i Stolac koje su pogođene zemljotresom uputi po milion maraka, te da se porodici stradale devojke u Stocu uplati 50.000 maraka.

Rekao je da se protivi prolongiranju izbora i da se oni treba da se održe 2. oktobra.

"Dogovoreno je da se sačeka, da se ne vrši presija na Savet ministara i da se nakon toga telefonski konsultujemo oko toga", rekao je obezbeđivanju sredstava za održavanje izbora.

Na kraju je naglasio da će BiH biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda ili je neće biti.

 

Izvor nova.rs

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano