Dojave o bombi u 173 škole "Model nastave prilagođavati trenutnoj situaciji"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, tokom jučerašnjeg dana, u prijepodnevnim i popodnenvim časovima, elektronskom poštom upućene prijetnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigle su adrese na ukupno 173 škola, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Tako se danas ispostavilo da je broj dojava o bombi mnogo veći, jer je juče saopšteno da se radi o stotinjak škola.

– U cilju obezbjeđivanja kontinuiteta u nastavno – obrazovnom procesu, 88 škola, u kojima je u toku ili čekaju na pregled kontradiverzionih ekipa MUP-a, organizovalo je onlajn nastavu, dok se u ostalim školama u kojima je potvrđeno da su prijave lažne, nastava odvija neposredno-  saopšteno je iz Ministasrva prosvjete.

Podsjetimo, juče ujutru je u više od 100 škola, kako je glasila prva informacija, stigao zlokobni mejl u kome se navodi da je u školi podmetnuta bomba.

Djeca su odmah evakuisana i poslata kući, a kako je u isto vrijeme stigla dojava za ogroman broj škola, a zatim i za mostove, muzeje, “Vodovod”… praktično cijeli grad, kontradiverzione ekipe radile su po prioritetima cijeli dan i noć.

Tako su roditelji do kasno sinoć čekali na informaciju da li će ekipe stići da pregledaju njihovu školu, a kako je to bilo nemoguće, veliki broj djece danas je ostao kod kuće, na onlajn nastavi.

Ružić: Škole će se prilagođavati

Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je jutros da će se zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavati i da će tamo gdje je situacija bezbjedna djeca pohađati nastavu neposredno, a da će u školama koje nisu pregledane roditelji biti obavještavani da će se nastava odvijati na daljinu.

Ružić je na TV Prva rekao da će se nastava na daljinu primenjivatii kada bude potrebno, da se takve situacije bile juče i danas, te da će se školska godina privesti kraju u okolnostima u kojima se nalaze.

Govoreći o nadoknadi izgubljenih časova zbog dojava o bombama, Ružić je rekao da neće biti uvedena radna subota zbog jučerašnejeg dana, ali da je potrebno da se časovi nadoknade sažimanjem gradiva, produženjem nastave ili na neki drugi način. O tome odlučuju direktori u skladu sa dozvolom školskih uprava.

Ružić je istakao da sam sistem funkcioniše zahvaljujući predanosti i iskustvu onih u njemu, prenosi Blic.

– Važno je da i djeca shvate da ovo nije igra, ovo je na neki način psihološki rat i sa njima, jer se sada zaključuju ocjene i djeca treba da odgovaraju predmete – rekao je ministar.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano