Domaći somuni - ramazanski specijal !
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

 

Sastojci: 

15 g svežeg kvasca,

2,5 dl vode,

pola kašike šećera,

1 kašika soli,

0,5 dl ulja,

brašna toliko da se umjesi mekano tjesto (400 - 450 g).

 

Priprema: 

Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna toliko da može da se izmješa viljuškom. Dodati so i pola mjere ulja. Izmješati pa dodavati brašno mješajući viljuškom ili rukom dok se ne zgusne. 

 

Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premjesite, ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikujte u loptice.

 

Tepsiju dobro pobrašnjavite pa stavljajte loptice na razmake, cik-cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Nakon toga, ruke uvaljajte u brašno i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnjavite odozgo. Ostavite da odstoje još 10-15 minuta, ako vam je pretoplo u prostoriji, prebacite najlon ili celofan da se ne tijesto ne bi isušilo.

 

Pečenje:

 

Rernu ugrejte na maksimum, pa prvo stavite desetak minuta da se peku skroz dolje, pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene, znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar. Takođe ako su tvrdi, opet ste previše čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče.

 

Kad se ispeku, somuni treba da budu lagani i krckavi, a da bi omekšali kad se ispeku, pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. Na kraju očistite brašno sa somuna pomoću krpe.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: