Dosije 'Titove vile': Neotkriveni detalji, mračne tajne i neizvjesna budućnost 11 rezidencija u Hrvatskoj
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Diljem Jugoslavije Josip Broz Tito koristio je objekte izgrađene baš za njega ili je riječ o zdanjima na koja je bacio oko i koja su ranije oduzeta pravim vlasnicima.

 

Najpoznatija Titova rezidencija zasigurno su Brijuni, no većina njih manje je poznata javnosti, poput vile u Opatiji, u kojoj se susreo sa svojim libijskim kolegom Moamerom Gadafijem.

 

Na jugu je vila Dalmacija u Splitu, a na dubrovačkom Lapadu istoimena vila koja je u međuvremenu vraćena vlasnicima te dvije vile u Kuparima. Na kontinentu je tajnovita vila Izvor, skrivena u dubokoj šumi nedaleko od Plitvičkih jezera, vila u Kumrovcu, vikendica u Samoboru i dvorac Tikveš u Baranji.

 

Najmanje poznata je vila Dunavka na samoj hrvatsko-srpskoj granici kod Šarengrada, u kojoj su se Tito i Jovanka vjenčali 1952. godine.

Vila Dunavka pala u zaborav

Ovo ladanjsko zdanje dio je imanja Pajzoš, koje je nekoć pripadalo vukovarskom grofu Eltzu, a koje se nalazi na bajkovitim obroncima zasađenim vinovom lozom nedaleko od Iloka, između Bapske i Šarengrada. U vrijeme Prvog svjetskog rata grofica Marija Eltz ondje je organizirala prvu ferijalnu koloniju za prehranu gladne djece.

 

Na ovom stotinu hektara velikom posjedu nalaze se vinograd i šuma s lovištem te nekoliko objekata poput vinskih podruma i ladanjskog zdanja. Za Tita je navodno napravljen i mali heliodrom. Koliko je bio impresioniran ovim imanjem, pokazuje činjenica da se 1952. godine 60-godišnji Tito ondje oženio tada 28-godišnjom Jovankom Budisavljević.

 

Tijekom Domovinskog rata ovaj se toponim pojavljuje na suđenjima za ratne zločine koje su počinile zloglasne srpske paravojne jedinice Crvene beretke. Ovi vojnici za posebne namjene tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja obučavali su se u vojnom kampu upravo na Pajzošu. Bili su smješteni u vili Dunavka, a tijekom okupacije potpuno je uništena kapelica obitelji Eltz na imanju. Prema dostupnim podacima iz zemljišnih knjiga, Pajzoš je danas u vlasništvu Republike Hrvatske. U Ministarstvu državne imovine nisu upoznati s ovim imanjem, dok je gradonačelnica Iloka Marina Budimir za tportal kazala tek da su objekti na Pajzošu devastirani te kako bi ona voljela da se stave u funkciju.

Lovački dvorac Tikveš

Sličnu sudbinu ima još jedna Titova slavonska rezidencija – dvorac Tikveš. Riječ je o imanju koje se nalazi na području Kopačkog rita, u vlasništvu je Republike Hrvatske, a njime upravlja istoimeni Park prirode te se danas koristi za sportsko-rekreacijske i turističke svrhe.

 

Lovački dvorac na tom je području u 19. stoljeću dao sagraditi nadvojvoda Fridrich Habsburški. Padaju carstva, mijenjaju se države i vladari, pa tako 30-ih godina prošlog stoljeća posjed preuzima dinastija Karađorđević i gradi glavni tikveški dvorac.

 

Nakon Drugog svjetskog rata posjed Tikveš postaje Titovom lovačkom rezidencijom. Za vrijeme Domovinskog rata opljačkan je i devastiran, a kao i Pajzoš, bio je kamp Crvenih beretki. Ako je suditi prema transkriptima haškog tužiteljstva, upravo je centar za obuku Tikveš opskrbljivao centar za obuku kod Iloka.

 

OSTALE TITOVE VILE U HRVATSKOJ :

izvor:https://www.tportal.hr/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano