DUGOROČNA PROGNOZA ZA FEBRUAR! Od +20 stepeni do OŠTRE zime: Šta nas očekuje u danima pred nama?!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UNeobično toplo vreme za ovo doba godine.

Od sredine februara izgleda kreće hladan talas, koji će nas u pravoj zimi držati sve do početka marta. Po velikoj prognozi RHMZ za februar u Beogradu se tokom ovog meseca očekuje samo jedan snežni dan, a od nedelje opet kreće neočekivano toplo vreme za ovo doba godine, s temperaturama do +20 stepeni. Ipak, prema dugoročnoj prognozi Marka Čubrila, sredinom meseca moglo bi da dođe do ozbiljnijeg zahlađenja koje će nas nedeljama držati u zimi.

"U petak dnevni maksimum od +3 do +10 stepeni Celzijusa. Od subote pa sve do oko 10.02. vremenske prilike nad nama biće pod dominatnim uticajem jakog anticiklona preko kojeg će se u jugozapadnoj vazdušnij struji premeštati topao vazduh. Već za vikend uz vrlo retku pojavu magle i jutarnjeg mraza dnevni maksimumi biti od +6 do +14 stepeni Celzijusa, dok se oko 05.02. maksimumi lokalno mogu kretati oko +17 stepeni Celzijusa, što su izuzetno visoke vrednosti za ovaj deo godine“, navodi Marko Čubrilo, meteorolog amater kojeg prati ceo region.

Dalje napominje da je oko 8. februara „moguće prolazno naoblačenje koje bi ponegde i to uglavnom na severu regiona uslovilo pojavu slabe kiše uz manje zahlađenje te bi se maksimumi kretali od +6 do +13 stepeni Celzijusa“.

"Posle tog datuma bi ponovo bilo relativno toplo uz maksimume i do oko +15 stepeni Celzijusa ponegde. Promena sinoptike na determinističkim (operativnim) proračunima stoji negde za oko 10.02. kada se uz porast vazdušnog pritiska nad severozapadom i severom Atlantika simulira premeštanje ciklonske aktivnosti preko središnje ka jugoistočnoj Evropi te bi nad nama oko 11.02. uz jače naoblačenje i jak južni vetar počela osetnija promena vremena. Još nije jasno koliko brzo bi se ta promena odvijala, ali je sve izvesnije da bi negde oko 13.02. ušli u znatno hladniji operiod kada bi uz jače zahlađenje snega ponovo moglo biti nad većim delom regiona, uključujući i nizije“, kaže Čubrilo.

Kako stvari trenutno stoje, prava zima mogla bi tad da nam krene – i potraje sve do početka marta.

"Dugoročni signal na ECMWF modelu i dalje od oko 14.02. pa sve do oko 04.03. podržavaju sinoptički trend koji bi nas duži vremenski period držao u hladnom, zimskom, vremenu. Ovaj model ovakav trend sada daje već više od dve nedelje i u koliko uskoro ne bude bitnih promena vrlo je verovatno da će se zima negde posle 12.02. vratiti na naše prostore. Ipak, kako su ovo dugoročni trendovi još nekih nedelju dana ima prostora i za značajnije izmene“, navodi Čubrilo uz napomenu da „prognoza vremena koja je gore navedena predstavlja njegovo tumačenje numeričkih modela“.

 

(Mondo/Nova/M. Š.)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Autor: