SARAJEVO: E TU JE I KORONA U DILEMI !?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

E TU JE I KORONA U DILEMI !?

''Život na granici je opasan i tvrd'', posebno za ljude nemirnog duha, a ja sam te 2008. godine, stanovao na međuentitetskom razgraničenju, tzv.''Šentilj'' na Dobrinji 1. Praktično nevidljiva ''linija'', prolazila je mojim dnevnim boravkom, pa kroz frižider (između jaja i kobasice) u trpezariju i dalje u stan prvog komšije, rahmetli Ibre.

''Kako je moguće načelniče, da sam jedne noći zaspao u RS, a ujutro se probudio u istom krevetu, u istoj sobi, ali u FBiH?'', pitao sam Damira Hadžića, tadašnjeg prvog čovjeka najmnogljudnije općine u BiH.  ''Nemirno spavaš !'', odgovorio je. Sastanak SDP-ovog načelnika sarajevske opštine Novi grad i tadašnjeg načelnika Istočne Ilidže, Predraga Kovača (SDS), organizovao sam u svojstvu urednika, sad već bivšeg Radija Istočno Sarajevo. Dugo sam se bavio idejom da spojim prve ljude ''općština'', koje uz višekilometarsku međuopštinsku, ''spaja'' i međuentitetska linija, što je praktično bio prvi zvanično-nezvanični komšijski susret i prva zajednička kafa, desetak godina nakon rata. Kao da smo pucali jedni na druge ?!

Na istom dijelu famozne Dejtonske linije, dodiruju se i dva grada, Istočno i bliskoistočno Sarajevo. Pa ipak, gradonačelnici su tek mnogo godina kasnije počeli da se ''dodiruju'' (SERDA; EYOF). Nešto otvoreniji Hadžić, prvi je prihvatio poziv za gostovanje (koji je također na prvu podržao i njegov kolega), a priznao mi je da dotad nije imao broj Kovačevog mobitela, kao i da prije toga nikad nisu pozvali jedan-drugog, bilo kojim povodom. Razgovor o temama koje nas dijele ili zbližavaju, vodio se uživo u radijskom programu, ali osim kurioziteta da je do njega ipak došlo i da je održan u prijateljskoj atmosferi, sastanak nije imao značajnijeg odjeka.

Kasnije sam sa Dobrinje 1(FBiH) odselio na Dobrinju 4(RS), ali sam i dalje spavao na ''granici''. Načelničke pozicije zauzeli su drugi likovi, ali su običaji ostali isti. Sumnjam da Semir Efendić (SDA) i Marinko Božović(SDS), danas imaju kvalitetniju komunikaciju od svojih prethodnika, ali su oni uslovno rečeno, manje važni likovi u ovoj priči. Važnije je to da uprkos pomenutim linijama, na ovom prostoru nikada nije bilo ozbiljnijih incidenata i da suživot ''fercera''. Još ima neriješenih pitanja i nelogičnosti, ali se linija koje i ima i nema, između Novog grada i Istočne Ilidže i danas prelazi nesmetano i svakodnevno. Čak ni korona koliko god se širila, tu nije mogla pomjeriti stvari !

Naime, uvođenjem vanrednog stanja u RS, odlučeno je da građani Istočnog Sarajeva od 12 sati 04.aprila, narednih 30 sati ne smiju izlaziti van mjesta prebivališta, čime nadležni u ovom entitetu nastoje spriječiti širenje koronavirusa. Istočno Sarajevo je sastavljeno od šest opština, a mještani Istočne Ilidže u tom periodu, ne mogu otići u Pale ili neku drugu opštinu na području grada. Istovremeno, bez ikakvih problema s' koronom ili bez nje, mogu otići na Ilidžu ili bilo koju drugu sarajevsku opštinu. Nekome će zvučati apsurdno da je samo metar ili dva ''ljevlje'', stanovnicima Dobrinje 1 ili 3 (općina Novi grad – FBiH) kretanje van mjesta boravka dozvoljeno, osim u vrijeme policijskog sata od 20 sati uvečer do 05 sati ujutro. Paradoksalno ali istinito, policijski sat u Federaciji ranije je počinjao od 18h, dok se svega par metara ''dešnje'' u RS, moglo kretati sve do 20h. To je u praksi značilo da su federalne entitetlije nemirnog duha, jednom nogom mogli biti u prekršaju, a drugom raspolagati slobodno – a da ne budu sankcionisani.

Može vam zvučati nelogično i to da najmlađi stanovnici Dobrinje, ljuljač(š)ke i tobogane mogu gledati samo s' prozora ili iz roditeljskog automobila, dok njihovi vršnjaci u Istočnom Sarajevu mogu izaći i igrati se u parku do mile volje. Nasuprot tome prodavnice u Dobrinji, radnim danima mogu raditi pola sata duže od prodavnica u Lukavici. Policijski sat i policijski čas, u međuvremenu su usklađeni, ali kretanje Sarajlija po Istočnom Sarajevu i obrnuto, nije zakonski tretirano. Formalno – pravnu asimetriju, Sarajlije narušavaju posebno vikendom, tzv.passing shot-om kroz Istočnu Ilidžu(RS) na putu do Igmana i Bjelašnice. Tako im je bliže i jednostavnije, a osim toga postojeća zakonska rješenja u Federaciji BiH, daju im puno pravo da se slobodno kreću u terminu prije policijskog sata. To je prirodan tok stvari i to im niko ne može i ne treba braniti, a koliko je u doba korone to dobro ili nije dobro, e tu je i virus u dilemi !?.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari
Boris M. - апр 6, 2020, 1:01 пре подне - Odgovori

Baš tako...

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano