EKSKLUZIVNO: Šokiraćete se kada pročitate šta piše u tajnoj Titovoj biografiji!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U najvećoj Titovoj biografiji napisanoj u Hrvatskoj, prati se neobičan Titov životni put, ali i postavljaju određena pitanja, na koja i sami teško možemo da pronađemo odgovore. Kroz ovu Titovu biografiju prelamaju se sva bitna pitanja istorije jugoslovenskih naroda, kao i istorija Jugoslavije od tridesetih godina 20. veka pa do njegove smrti, ali i nakon nje.

– I oni koji ga vole i hvale, i oni koji ga mrze i kude, i oni koji smatraju da je za mnogo toga zaslušan, kao i oni koji mu mnogo toga zameraju, svi oni se slažu oko jedne činjenice – Tito je bio velika ličnost svoga vremena, i obeležio je ne samo Jugoslovensku, već i svetsku istoriju.

Verovatno najpoznatiji Titov biograf Vladimir Dedijer, koji je prvu verziju Titove biografije objavio već 1953. godine, kao i njegovi savremenici, dok su pisali o Titu nisu imali pred sobom iskustvo propasti tri najvažnije komponente celokupne Titove politike – izgraditi socijalizam, održati Jugoslaviju, osnažiti nesvrstanost.

 

Zato se postavlja pitanje danas o Titu, 2015. godine – kakav je naš današnji odnos prema njegovu delu, kad su tri glavne komponente tog dela propale?

Titov put je bio veoma progresivan, ali istovremeno pun uspona i padova, do konačnog osvajanja vrha vlasti.

-Na početku, od bosonogog dečaka iz siromašnog zagorskog sela, ali i propalog osnovca, zagrebačkog kalfa, gastarbajter u Češkoj, Nemačkoj i Austriji, podoficir i sibirski zarobljenik, periferni saborac Oktobarske revolucije i skromni funkcioner minijaturne ilegalne stranke, odjednom izrasta u najvećeg gerilskog vojskovođu Drugog svetskog rata, u hrabrog državnika koji odoleva brutalnim pritiscima moćnog tiranina Staljin.

Izrastao je u začetnika i predvodnika međunarodnog političkog pokreta koji okuplja više od sto država, u političara koji predvodi malu i perifernu državu, ali sebe i nju često dovodi u središte svetskih zbivanja. Uprkos svemu ovome Tito se ipak nije dugo održao u legendi, već se veoma brzo mrtav vratio na političku scenu zemalja kojima je 35 godina upravljao. Počelo je preispitivanje njegovog političkog nasleđa – navodi se u biografiji.

Četiri ratne godine najvažnije su u formiranju Titove političke karijere i njegove ličnosti, jer se u tom kratkom razdoblju (u jednom životu od 88 godina to je razdoblje zaista kratko) dogodila ta izvanredna metamorfoza koja je kominternovskog ilegalca pretvorila u osobu svjetskog značenja – navodi se u biografiji – i izgradila Tita kao ličnost, a njegove stavove i akcije u mehanizam koji je u apsolutnom smislu sledećih decenija određivao kolektivne i pojedinačne sudbine dvadesetak milijona stanovnika zemlje kojoj je bio na čelu. U Titovom životu bilo je i mnogo drugih važnih momenata, ali ni jedan nije bio toliko sudbonosan kao te četiri godine Drugog svetskog rata.

Britanski istoričar srpskog porekla Stevan Pavlović, ocenjuje Titovu istorijsku ulogu kao “ponovno ujedinjenje Jugoslavije nakon haotičnog loma u Drugom svetskom ratu, kao i uvođenje novog i relativno liberalnog komunizma”.

Za još jednog vrsnog poznavaoca novije istorije sa naših prostora, Austrijanca Karla Kasera, Tito je bio pokretač ustanka protiv fašističkih okupatora koji je nakon razlaza sa SSSR-om “poveo zemlju u nezavistan socijalistički razvoj i omogućio građanima da slobodno putuju u inostranstvo”.

iIzvor_ 365srbija.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano