ЕКСЛУЗИВНО - Стављен мораторијум на расправљање о изградњи мини хидроелектрана
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да су његов приједлог о стављању мораторијума на расправљање и одлучивање о градњи било каквих хидроелектрана на ријекама ове општине, прије два дана подржали и одборници Скупштине општине.

“Иако ми дозволе за градњу нисмо никада никоме издали, овим би спријечили да се о томе стално расправља и да пред одборнике Скупштине општине Соколац и будуће начелнике ово питање не буде стављено на дневни ред што је дуже могуће”, нагласио је Бјелица.

Бјелица каже да жели да енергију усмјери да на безводни Гласинац доведе што више воде за редовну испоруку грађанима, те да се омогуће бољи услови за пољопривреду, кроз могућности наводњавања.

Он је нагласио да локална управа има у плану реконстуркцију изворишта, постављање савремена опреме за пречишћавање питке воде по европским стандардима, уређење приобалних подручја ријека Биоштице и Каљине.

Бјелица је изразио захвалност удружењима грађанима општине Соколац што су приликом протеста и потписивањем петиције за заштиту ријечних токова, цјелокупну заједницу подсјетили на важност ове теме.

Он је подсјетио да су након разговора представника локалне управе и представника Министрарства за енергетику и рударство Српске, о могућностима изградње мини хидроцентрале на Сокоцу средином новембра прошле године организовани мирни протести, на којима је речено да грађани то не желе.

Један од инвеститора био је заинтересован за иградњу мини хидроцентрале на рјечици Каљина, јачине 300 киловата, која би годишње производила 1,5 гигават часова и да концесија још није додијељена.

Према тадашњим процјенама вриједност ове инвестиције била би 1.473.800 КМ.

ИЗВОР: ОПШТИНА СОКОЛАЦ

milovan-bjelica28112019-696x470.jpg

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: