Evo kada se konačno otvaraju granice
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Koji je plan za otvaranje granica? Evo što kaže Božinović

 
Koji je plan za otvaranje granica? Evo što kaže Božinović
 

TIJESNA saradnja država članica i koordinacija na razini EU ključni su kod popuštanja mjera na unutrašnjim granicama Unije, uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Što se tiče postupnog ukidanja mjera, složili smo se da su tijesna saradnja država članica i koordinacija na razini EU-a i da dalje ključni ako želimo izbjeći novi vrhunac epidemije u Europi", rekao je Božinović nakon videokonferencije ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU.
 

Božinović ističe da će se ograničenja ukidati postupno u područjima gdje je manji rizik od ponavljanja širenja virusa.

"Što se tiče ukidanja kontrola na unutarnjim granicama, složili smo se da trebamo biti oprezni, kao i kod razmatranja mogućnosti ponovnog otvaranja vanjskih granica EU-a. Većina mojih kolega su rekli da će njihove odluke o ukidanju te mjere biti u skladu s epidemiološkom situacijom i uz odgovarajuću primjenu higijenskih mjera, socijalnog distanciranja i drugih zaštitnih mjera", rekao je Božinović.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson najavila je da će za sljedeću videokonferenciju ministara unutarnjih poslova predstaviti prijedlog za postupno i koordinirano ukidanje mjera na unutarnjim granicama.

Pitanje otvaranja unutarnjih granica u EU ključno je za planiranje turističke sezone koja je pod velikim upitnikom zbog pandemije koronavirusa.

U ponedjeljak je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli organizirao videokonferenciju s europskim kolegama o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam. 

Cappelli je rekao kako je zaključak toga sastanka da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, nešto poput "putovnice covid-19", koji bi vrijedio za sve zemlje EU pri odlasku i dolasku turista.

Ministri unutarnjih poslova su također razgovarali o praćenju kontakata zaraženih pomoću mobilnih aplikacija na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštovanje pravila o zaštiti privatnosti, zatim o borbi protiv organiziranog kriminala, koji se prilagodio kriznoj situaciji, te o jačanju migrantskog pritiska prema Europi.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: