Evo kako da produžite rok pojedinim namirnicama!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Namirnice mogu da ostanu sveže i nekoliko nedelja ukoliko ih čuvamo na odgovarajućoj temperaturi u frižideru. Prema Američkoj agenciji za hranu i lekove, preporučena temperatura u frižideru trebalo bi da bude manja od 4 stepena Celzijusa, a u zamrzivaču ispod minus 17.

Ali idealna temperatura u frižideru je između 1,7 i 3,3 stepena, čime se usporava razvoj bakterija. Ona iznad preporučene granice može biti previsoka za održavanje namirnica i tako prouzrokovati razne probleme. Hrana može da se pokvari, izazove bolove u želucu, ali i ozbiljnija oboljenja kao što su bakterije salmonela i ešerihija. Zato povremeno proverite temperaturu u frižideru, naročito u letnjem periodu kada su pojedine namirnice posebno osetljive na toplotu.

Osim toga, da biste im malo produžili rok, važno je kako ih skladištite kada su sveže, a ovi saveti će vam u tome pomoći.

Banane uvijte folijom

Najbolji način da banane ne postanu premekane i prezrele je da kada ih kupite, "koren" uvijete samolepljivom folijom.

Ako ste kupili baš mnogo banana, opcija je svakako da ih zamrznete, a kasnije ih iskoristite za pravljenje smuti napitaka.

Tvrdi sir umotajte u papir za pečenje

 

Stručnjaci savetuju da sir izvadite iz plastičnih pakovanja jer za tvrde sireve nije dobro da do njih ne dopire nimalo vazduha. Osim toga, plastična pakovanja mogu da utiču na ukus sira, zbog čega je najbolja varijanta da sir uvijete u papir za pečenje, a zatim ga stavite u neku kesu, kako bi duže zadržao ukus.

Povrće stavite u teglice

Šargaprepu i celer, recimo, isecite na komade odgovarajuće veličine i čuvajte ih u teglama u frižideru. To možete da uradite i sa bilo kojim drugim povrćem.

Jedna od opcija je i da u tegle sipate vodu koju ćete menjati svaka tri dana, da bi povrće još duže bilo sveže.

Perite voće sirćetom

Pomešajte šoljicu sirćeta sa osam šoljica vode i u tome operite sveže voće, potopite voće u ovaj rastrvor, a zatim ga stavite na ubrus da se osuši.

 

Voće čuvajte u posudi sa malo otvorenim poklopcem, kako biste izbegli da se unutra zadrži vlaga od koje će namirnce da satrule.

 

Pavlaku i jogurt okrenite naopako

 

Okretanjem ambalaže jogurta i pavlake, tako da čep odnosno poklopac bude dole, stvorićete efekat vakuma koji će sprečiti rast bakterija koje bi mogle da unište hranu.

izvor:https://informer.rs/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: